2021-08-11
天氣開始熱,係迷想食下啲酸辣菜開下胃呢?咁泰國菜就啱哂你啦!唔去九龍城食泰菜,黎粉嶺聯和墟食都一樣咁掂!泰式淨脆豬 $40呢個好食推介啊!佢其實係似港式燒肉,不過層次分明。豬肉、肥膏、脆皮全部齊哂。放耐左個皮都唔會淋。只係剩食個肉就會有啲漏,所以最好配埋佢個汁食。個汁溝左白芝麻、唔辣既Chili flakes,甜甜地。海南雞 1/4隻 $49呢個性價比都幾好,因為佢係疊左兩層。同埋雞都好滑。我見好多枱都有叫海南雞飯,都只係$45,所以好抵。泰式蝦餅 $34呢個炸得啱啱好,金黃色。唔乾,不過略嫌蝦膠可以打得彈牙啲冬陰公湯 $48呢個份量大概兩至三碗,入面有好多蝦、車里茄同菇。湯帶甜,唔辣,少少酸。不過唔知係迷飲完呢碗野成晚都好口渴。呢間餐廳其實真係幾抵食,大碟得黎價錢又唔貴。食晚餐果陣,都不斷有客等位入座同外賣,區內真係幾受歡迎。不過如果你好趕或者冇咩耐性就唔太建議,因為太多人太多單佢又唔太夠人手,所以可能要等一等。不過佢服務唔差,feel到佢真係想幫你不過未有空閒幫你
泰式淨脆豬 $40
海南雞 1/4隻 $49
泰式蝦餅 $34
呢個炸得啱啱好,金黃色。唔乾,不過略嫌蝦膠可以打得彈牙啲
冬陰公湯 $48