2019-06-10 1098 瀏覽
英味HANABI主廚Nagaya san來港前曾係東京L’Effervescence同Narisawa掌廚, 到港後餐廳頗遠係西貢白沙灣所以一直未Plan到去試, 但介紹過俾幾個朋友去食, 食完都勁讚令我非常妒忌。 所以知道佢嘅新餐廳開係中環時已經即時Standby訂位。之前餐廳定位係法日Fusion而呢間係新派懷石料理, 午餐6個Course定價仲平過舊店但已經包咗和牛😱👍 因為係新派所以又唔太可以用傳統懷石內嘅例如先附, 八寸, 蓋物...咁去分。頭盤最欣賞個毛蟹海胆茶碗蒸, 好似頗細碗但其實裏面有超多蟹肉, 配海胆泡沫鮮味非常。刺身配柚子刨冰好清身。個湯味道清淡反而做間場唔錯。鹿兒島和牛比想像中巨型同厚 (我好憎簿切), 用料靚而且火喉控制好好, 好老土但我只能形容為入口即溶🙈 銀鱈魚油份夠做釜飯一流, 諗返其實如果用時令嘅香魚亦可以, 係玄穗試過效果唔錯。甜品似一個打碎咗嘅Fruit Tart, 啲Custard, 同生果都好正😋朋友唔食牛所以Nagaya san改咗做甘鯛俾佢。我亦有問如果我想帶老婆嚟但佢唔食鰻魚, 佢都話冇問題可以準備其他食材。真係麻煩哂🙇 整體嚟講精彩嘅

朋友唔食牛所以Nagaya san改咗做甘鯛俾佢。我亦有問如果我想帶老婆嚟但佢唔食鰻魚, 佢都話冇問題可以準備其他食材。真係麻煩哂🙇 整體嚟講精彩嘅一餐🤤👍
海胆米餅
茶碗蒸