2022-08-05 302 瀏覽
都一段時間無食韓燒啦,難得今晚book到位,可以大快朵頤。喜來稀肉其實都唔洗太多介紹,喺香港呢間韓式烤肉真係知名度算幾高,雖然多分店,但要食晚餐都係建議提早book位會好d。受歡迎其中一個原因係因為環境氣氛夠地道。呢間來自韓國嘅過江烤肉店,在韓國當地都有唔少分店,即使嚟到香港,都仍然保留到韓國風味,醬汁都係由首爾本店嘅大廚主理;而且這裡有不少店員都係用韓文溝通嘅。另一個吸引原因,當然係佢嘅前菜同烤蛋可以免費無限追加啦。😋😋今晚叫嘅嘢食唔多,只係叫左嫩豆腐湯($80)同埋牛肋骨肉($150)。一向最喜歡這裡的豆腐湯🥣,每次嚟到都必點,海鮮味混和佢嘅自家泡菜,令湯底非常香濃,佢嘅微辣做得十分出色,完全唔會嗆喉。個人最喜歡嘅食法係,潷一匙湯,加一小塊豆腐,然後再加一啖飯,呢口湯飯惹味得嚟,又易入口,就這樣潷吓潷吓,一碗飯好快就食晒。牛肋骨肉🥩個人認為係肉味幾濃嘅,而且厚身大件。即使我有時掛住食湯飯,而忘記控制時間,烤得過熟,都唔靭又唔嚡。用一片生菜,加塊蒜片,再加一片泡菜,簡單包住食已十分美味。但每次食,都要小心肉汁從生菜邊流出,預備定濕紙巾抹手係必需嘅。今晚嘅前菜我仲夾到大大件洋蔥🧅,如果
都一段時間無食韓燒啦,難得今晚book到位,可以大快朵頤。

前菜 烤蛋

嫩豆腐湯

牛肋骨肉

今晚嘅前菜我仲夾到大大件洋蔥🧅,如果唔介意可能會有少少口氣,呢個真係前菜必食,味道唔辣,酸酸甜甜,比其他泡菜多一份洋蔥獨有嘅香味,十分可口。
前菜

烤蛋🍳其實都唔洗多講,食過嘅都知道果種外脆內嫩有幾吸引、好味。👍

前菜 烤蛋
嫩豆腐湯