今日整日要喺紅磡工作,先嚟個早餐醒醒胃,醒醒人喇。由火車站行咗10分鐘,嚟到紅磡區一間老舖"東門冰室"。街口已見舖外坐埋人,心知舖內應該都滿坐。一入舖內,真係人頭湧湧,樓面阿姐已做到唔停手、唔停口。好睬有一個角落空咗,即坐落去,唔好阻住阿姐。早已聽聞呢到出名"媽媽豬扒",特別有"媽媽"嘅味道。咪一心嚟食個豬扒麵,配上熱奶茶。點知落單時,阿姐問要咩麵。原來呢到有福麵同丁麵2種選擇,我揀咗丁麵。呢頭落單,轉頭即嚟杯熱奶茶。果然快手。原來呢到係落大粒白沙糖,真係好少見。味道同普通白沙糖無乜分別。喝咗幾啖奶茶,碟豬扒福麵嚟喇。睇落豬扒份量頗多,雖然碎上,但應該唔止一塊咁少。快速叉一塊豬扒試試,睇吓有冇媽媽味道。點止 -_- 豬扒薄身,有點粗鞋,無乜肉汁,完成係一般嘅感覺。點解有人話係"媽媽豬扒"o架!但係以$26呢個價錢,咁又覺得佢係實惠,份量多,而且菜唔係話俾一塊咁少,都有3塊o架。下次嚟,我肯定唔會反兜"媽媽豬扒"喇。
今日整日要喺紅磡工作,先嚟個早餐醒醒胃,醒醒人喇。

由火車站行咗10分鐘,嚟到紅磡區一間老舖"東門冰室"。

好睬有一個角落空咗,即坐落去,唔好阻住阿姐。

呢頭落單,轉頭即嚟杯熱奶茶。果然快手。

喝咗幾啖奶茶,碟豬扒福麵嚟喇。
豬扒福麵

睇落豬扒份量頗多,雖然碎上,但應該唔止一塊咁少。

快速叉一塊豬扒試試,睇吓有冇媽媽味道。點止 -_-

下次嚟,我肯定唔會反兜"媽媽豬扒"喇。
2018-01-20