2021-09-07 147 瀏覽
鋪頭位置的確是比較偏僻,夜晚去食既時間周圍附近既鋪都關左,所以條街係比較黑。不過地方偏僻也無損食物質素!今次已是第二次食,兩次都有叫招牌有骨海南雞飯,另外今次再試埋口水雞飯。先講冬瓜湯,個湯跟飯送,送到上尼仲好熱辣辣,味道好清甜。油飯有油香而不膩,食完見到隻碗唔係油淋淋,份量岩岩好可以配到碟海南雞。至於海南雞的肉質很嫩很滑,我選擇有骨因為相信會更加香有雞骨味。結果真的吃到雞既原始味道,就算不點任何醬汁也不會覺啖口。醬汁方面它配有三款,其實三款醬料都好味而且好特別,自己個人比較喜歡姜蓉同埋酸辣醬,也不知道係咪酸辣醬但係總之酸酸甜甜好開胃。今次試嘅口水雞飯都係有驚喜的,原來它的雞都係用嫩滑海南雞,但係淋上左香辣嘅醬汁係面,醬汁味道唔似坊間只係一般麻辣,而係帶有甜味的辣,送飯一流。題外話,兩次去大馬館都只有我一台客人,其實佢地嘅海南雞質素絕對不錯,性價比高,希望大家都可以行遠少少去嘗試下呢啲小店!
不過地方偏僻也無損食物質素!

海南雞飯
海南雞飯