2008-05-18
是日約了友人於旺角食晚飯,由於西門町太多人,天氣悶熱下退而求其次,選擇了這家紅辣椒一試這裡主打泰國菜,店員都好像是泰國藉的,雖然對客木口木面,但有問必答,服務尚可。夜晚有 dinner set,價錢不貴,$40 以下,也有一些二人餐,我們一行五人,選了一個二人餐(咖哩海鮮、豬頸肉、蝦餅併魚腐、炒通菜)、點了些本月推介 (炸海鮮豆腐、南瓜咖哩雞、軟殼蟹青芒果沙律、炒貴刁、蒜蓉飽),都算幾豐富,價錢不太貴,埋單只係 $370餐廳環境以通菜街來說也不太差,又有投影大電視,但再平再靚都好,食物質素才是搵食的重點招牌菜炭燒豬頸肉,堅過石堅,一咬落去已經唔對路,好似放了很久,風乾了似的。蝦餅沒大問題,但魚腐內裡有骨... 炸海鮮豆腐本應得四件,但因應人數給了五件,新鮮炸起本應一讚,點知一夾就散,可惜。咖哩海鮮,杰過王傑,海鮮只見到有蝦....南瓜咖哩雞相對較好,但雞件只得五舊左右,咖哩汁偏甜。比較好的有軟殼蟹沙律,但時間一久軟殼蟹會被伴汁浸淋。炒貴刁炒通菜平平無奇,連最基本的蒜蓉飽也不脆口,飽面更油到反光,令人一再失望 價錢真係唔算太貴,夠大眾化,但以這些食物質素來說,又的確唔算叫抵食,希望佢地有
價錢真係唔算太貴,夠大眾化,但以這些食物質素來說,又的確唔算叫抵食,希望佢地有所改進,起碼要合格吧....