2021-08-05
平時真係好少過嚟呢頭,搭地鐵過嚟其實比想像中方便,呢間餐廳就喺鴨脷洲邨街市樓上,地方幾大,係坐得舒適嘅大排檔格局,主打海鮮但都有潮州菜、泰國菜同埋粵式小炒,晚飯時間都幾熱鬧!! 招牌白胡椒蟹 $498隻蟹比我想像中大隻,大約一斤半重,用鐵板上然後淋上胡椒醬汁,胡椒汁辣辣地好惹味,蟹鉗好大隻啖啖肉,已經預先整碎咗所以都容易食,蟹蓋由朋友一人獨享,食得好滋味!! 金沙黃金蝦 $98係濃郁嘅鹹蛋黃味,自己唔係太慣連埋蝦殼一齊食,所以我淨係食啲蝦肉,隻蝦其實好大隻蝦肉都鮮甜!! 滷水鵝片 $168份量非常多,下面嗰一層其實仲有鵝片加豆腐同花生,鵝肉滷得入味仲keep到嫩滑,肥瘦亦適中!! 建議推出份量少啲嘅例牌鵝片,細碟啲可以再試多幾味餸!! 椰青又係好大個清甜得來仲片到好多椰肉出嚟食,龍眼冰都唔錯!! 總括來講呢度嘅餸菜份量大有鑊氣,見唔少人要攞外賣盒拎走d食唔晒嘅餸!! 另外見佢都可以幫手加工外來海鮮,價錢都合理,喺樓下街市買海鮮上嚟煮都係一個option!!
招牌白胡椒蟹 $498
金沙黃金蝦 $98