2024-02-02 542 瀏覽
行過中環,決定入去「流」試下佢哋嗰啲以腐乳做主角嘅食物。🧀 首先上場嘅係雞軟骨特級脆餃,咬落去真係脆卜卜,雞軟骨韌勁過癮,佢哋嘅腐乳蛋黃醬令個餃味道更加層次分明,真係鍾意到停唔到口!🤤之後嚟咗個腐乳白汁焗西蘭花,西蘭花烚得啱啱好,唔會太硬或太爛,腐乳醬汁流晒入去每個菜花絲里,味道香滑得嚟又帶啲鹹香,啱晒我呢啲唔鍾意太清淡嘅人。新腐乳卡邦尼呢個dish,意粉煮到啱啱好嘅軟硬度,撈埋個蛋黃同醬汁,嘩!每一啖都充滿咗腐乳嘅獨特香味同味道,啖啖肉,真係夠曬意思。飯後點咗份腐乳慢煮雞卷配飯,呢樣真係驚喜,雞肉腍滑嫩口又唔膩,搭配嘅飯香呼呼,吸收咗啲汁令整個配搭更完美。最後㗎杯LAU WHITE,一啖咖啡一啖腐乳嘅味道,好特別,每一啖都似在品嚐小小嘅冒險。整體嚟講,呢間「流」賣相同口感都掂晒,chokchok地食飯,腐乳味道居然可以咁多變化,真係食得開心又滿足!👍🍽👌