2017-12-10
粉嶺地膽知我好鐘意食腸粉,就帶我嚟食呢間佢細細個就幫襯嘅小店. 雖然係星期六,但聯和墟人唔多丶好寧靜,似90年代嘅香港,好舒服~ 唯獨呢間小店門口出現一條小人龍. 小店看似簡陋但其實是簡約,沒有不必要的用具丶裝飾,老闆娘平均15秒就弄好一份order,然後交俾囝仔按客人要求落醬. 好有效率!! 值得一提,老闆娘同囝仔都有帶口罩,老闆娘要切腸粉唔會掂$,囝仔負責收$,衞生意識好好!! 腸粉入口超滑!! 真係第一次食咁滑嘅腸粉!! 而且佢卷得好實淨丶分明,食到一層層㗎! 𠵱家出面啲腸粉一舊粉之餘,仲有一陣怪怪麪粉味. 呢個腸粉好爽口,食完唔滯. 一份四條只係$6,就算$12我都會買,實在太!!魚蛋係細細粒丶最原始嗰種,絶對係兒時回憶!!粉嶺地膽果然無介紹錯!!