2018-07-18
深水埗一直系平價地道美食的集中地,無論系本地老姜定系游客,都喜歡響呢區搵食,連屋中老佛爺都喜歡間晤中微服私訪呢一帶的特色小店。前幾日,因為我呢個大總管的疏忽,帶著老佛爺在深水埗地鐵站行錯左出口,未食上原本計劃的甜品,卻誤打誤撞左一間勁令老佛爺連連稱讚的點心店。周師傅點心🥧點心店的門面不大,在北河街同鴨寮街的交界處,深水埗A2出口出來就見到。算系方便易搵。店內裝修雖然簡單但環境整潔,比同區大多數餐廳要坐得舒服。牆上貼滿招牌點心推介,簡單介紹點心的特色。一句廣告詞就系一個點心介紹。如hea包(流沙包)hea都系一種生活態度。老板系咪想打造點心文青風呢?老佛爺首先揀左兩款點心⭐️桂花杞子糕桂花杞子糕,相傳系慈禧太后最愛食的糕點,愛佢濃郁既香氣,仲可以美白肌膚。🤣唔怪得老佛爺一來就揀呢個點心,有見地。✨食物一上枱,單睇樣已令人心動,晶瑩剔透的桂花杞子糕在侍應放落枱的那一剎似彈簧咁彈左幾下,勁吸引!桂花同杞子均勻分布恰到好處。咬左一啖,彈牙飽滿,陣陣桂花香撲鼻而來。甜度也岩岩好,桂花的香,杞子的甜,溶化在嘴里的凍,余下朵朵桂花殘留齒間,再慢慢細啄慢品。有d得獎甚至美豬年星級餐廳都未有此功力。雖然系
前幾日,因為我呢個大總管的疏忽,帶著老佛爺在深水埗地鐵站行錯左出口,未食上原本計劃的甜品,卻誤打誤撞左一間勁令老佛爺連連稱讚的點心店。周師傅點心🥧 點心店的門面不大,在北河街同鴨寮街的交界處,深水埗A2出口出來就見到。算系方便易搵。 店內裝修雖然簡單但環境整潔,比同區大多數餐廳要坐得舒服。 牆上貼滿招牌點心推介,簡單介紹點心的特色。一句廣告詞就系一個點心介紹。如hea包(流沙包)hea都系一種生活態度。老板系咪想打造點心文青風呢? 老佛爺首先揀左兩款點心
⭐️桂花杞子糕
🤣唔怪得老佛爺一來就揀呢個點心,有見地。✨
咬左一啖,彈牙飽滿,陣陣桂花香撲鼻而來。甜度也岩岩好,桂花的香,杞子的甜,溶化在嘴里的凍,余下朵朵桂花殘留齒間,再慢慢細啄慢品。有d得獎甚至美豬年星級餐廳都未有此功力。雖然系一款普通的甜點,就領略到師傅精湛的手藝同感受師傅的用心。
老佛爺不禁贊好,我這個大總管都倍感開心。
⭐️乾脆叉燒包
一份三件,賣相討好,表面金黃卻冇油,感覺健康。筷子夾落去,feel到挺身乾爽,口感香脆,最令人驚喜的系叉燒質素極高,份量極滿足,大大舊晤肥,燒到入昧,系我心中所愛。下午茶點心絕對抵食,創意且有心思,極品推介非佢莫屬。
我又揀左幾款點心
⭐️蒜蓉蒸排骨
通常同老佛爺去酒樓飲茶,都喜歡叫籠蒸排骨,但自從有一次在潮州酒樓中伏,就一直不敢再試,今次系因為見到隔離食客食緊蒸排骨賣相好掂,先再放膽去試。佢冇令我們失望,果然同隔離一樣,籠仔蒸蒜香味逼人。粒粒排骨肉質實在抵贊!蒸至火候岩岩好,排骨夠味不會太硬。碗底油不多,感覺比較健康,芋頭粒綿密,入口即化,非常好!
⭐️籠仔咸魚肉餅飯
估唔到只收25蚊的蒸飯,會將籠仔荷葉蒸飯同籠仔蒸咸魚肉餅分開兩籠。餐廳十分有誠意,有心做好每一個環節,以求盡善盡美。
老佛爺大贊籠仔咸魚蒸肉餅里的馬碲系特別切成小片,比起平日食連鎖蒸飯的求其跺碎馬碎要盡顯師傅心思。
特制肉餅蒸得入味且鬆軟,送飯一流!即健康又美味。
籠仔荷葉米飯:粒粒米都飽滿爽口!真想問下師傅點蒸得咁正,師傅你真系好手藝。
⭐️蠔王鮮竹卷
大大份,味道好過連鎖大酒樓!腐皮包裹著蝦仁肉餡,仔細又精緻,內里餡多汁,外皮軟糯,一口咬下勁滿足好過癮!淋上蠔油夠晒鮮美。多重滋味衝擊味蕾,耐人尋味。
⭐️XO醬炒蘿蔔糕
蝦米豆芽菜配上酥脆蘿蔔糕系絶配,微辣少油,份量足,蘿蔔糕煎至金黃。外脆內嫩,比前幾日食果間「飲茶」仲正!
我們一共點左六款點心,一百蚊鬆d,呢個價錢在其他大餐廳可能只食到一款點心甚至可能一款都未食得到。但味道或許比呢度要差很遠!就系咁,吸引著我既除左呢度的物廉價美,優質的食材,精湛的手藝,貼地的價格,更是一種令人尊重的誠意,值得稱讚及學習👍
今時今日,這個物質社會里,眾多獲獎餐廳已經飛黃騰達,門口排滿食客,可惜質地已變,態度已狂妄。衷心祝願呢間小店成為明日之星,且不忘初心。
周師傅!你要加油喔💪