2024-08-27 436 瀏覽
爸爸突然話荃灣開咗間泰式嘅火鍋放題,即刻收到做野!今日就帶佢去食🤣環境餐廳闊落新淨,坐得都舒服湯底除咗一般見到嘅壽喜燒鍋、蕃茄鍋等,仲有幾款都係泰式湯底,冬陰功鍋、叻沙鍋、檸檬香茅等,啱晒食慣火鍋,又想試新嘢嘅人😆自助吧枱其實我都係第一次食泰式嘅火鍋放題,諗住都冇咩特別,不過原來真係有多啲唔同嘅泰式熱食提供,對比普通火鍋放題,有幾特別👍🏻 佢嘅熱食包括海南雞、冬陰功湯、泰式油飯、粉絲、泰式辣肉碎,味道都唔錯喎!😍菜款式都幾多,基本一般火鍋放題既菜都有🙊 飲品有泰式奶茶、香茅水!泰式奶茶甜甜地,有奶茶味,好OK!👍🏻 仲有飲品櫃有椰汁水、寫住泰文嘅飲品😂 可以試新嘢😎 我哋叫咗個泰金冬陰功鍋同埋青檸椰奶雞湯鍋,一開始嘅味道會出啲,加湯之後就會淡左,因為佢哋用同一款湯底加湯。自助刨冰機+甜品佢仲有個刨冰機,加冰落去就可以出到刨冰,仲有好多配料俾你自己,製作你自己嘅刨🤤 甜品唔少得泰式嘅嘢,包括椰汁西米糕同埋千層椰汁糕,仲有啲雪糕雪條🤟🏻B餐美國產極選肩胛牛小排餐 (120分鐘) $338 肉質都唔錯,包埋A餐既肉揀,都有五款肉,三、四款海鮮揀;食材都新鮮。B餐包埋嘅熱食都唔少,有沙嗲串燒、

餐廳闊落新淨,坐得都舒服

湯底

自助吧枱

款式都幾多,基本一般火鍋放題既菜都有🙊

飲品

自助刨冰機+甜品

B餐美國產極選肩胛牛小排餐 (120分鐘) $338
肉質都唔錯,包埋A餐既肉揀,都有五款肉,三、四款海鮮揀;食材都新鮮。B餐包埋嘅熱食都唔少,有沙嗲串燒、無骨鳳爪沙律、炸豬皮、雞寶👏👏

夾活蝦體驗🤩
坊間咁多火鍋店,點先突圍而出?呢間就有嘅活蝦體驗😆😆 記得一定要裝啲冰喺個桶底減低活蝦嘅活躍度,如果唔係,啲蝦有機會彈返出嚟㗎🤣🤣
Tips: 爸爸話夾蝦,最緊要夾啲仲郁緊,有啲反應嘅蝦,咁樣先叫新鮮喎🙊 同埋擺落個火鍋入邊嘅時候,記得攞筷子夾住佢一陣先,以免佢彈返出嚟🙈

結論
🫰好多泰式嘅食物,啱晒鍾意泰國菜又鍾意打邊爐嘅人
🫰食物新鮮,款式多
🫰有好多新體驗,夾蝦、刨冰🍧 啱一家大細同小朋友一齊黎食玩俾錢🙊🤣

好味度:8/10
回頭度:8/10