2012-11-13 4370 瀏覽
那一天我們一家人在附近商場行完街後, 爸爸決定提議去食韓國燒烤做晚餐, 所以我,爸爸與媽媽一起去了漢陽樓食韓燒buffet, 雖然是中秋過後, 價錢都是貴多了$10一位, 是晚每人都要收$158+10%一位, 等了一陣都好怏入座了, 入座後侍應都馬上為我們加了茶, 我們更是急著地去取食物.....冷盤方面食物種類都不少, 有一些芽菜, 泡菜, 魚仔, 豆卜, 凍白菜仔, 酸辣鳳爪, 薯仔沙律, 凍肉,栗米, 翠玉瓜....大部份都是熟食壽司如有鰻魚, 玉子, 蟹柳....而熱食方面有豬腳薑, 炒飯,粉瀨粉, 西芹, 蜜豆....炸的食物有炸春卷, 薯角, 麥樂雞及薯條, 另一方面湯都有三款, 分別有人參雞湯, 蓮藕豬骨湯及意大利雜菜湯, 各式燒烤未燒熟的食物,分別有金菇牛肉, 三文魚, 豬扒, 魷魚, 多春魚, 甜糖水有綠豆沙, 蕃薯糖水, 龍眼杞子蜜棗,甜品更是不少都是泰式糕點,好像有椰汁西米糕, 馬豆糕,桂花糕...還有其他甜品例如有雜果椰汁西米露, 雪糕, Jelly.....先講下我個人口味最好食的食物先, 泡菜都真是好夠辣入味, 而且又夠凍, 薯仔沙律都不錯, 因為真是好新
壽司真是不是太吸引
燒烤食物款式都好多
西芹不是好夠腍而且切得較大粒, 蝦都算是爽口, size 較是中等
熱食區反而不算多食物, 水準不過不失
意大利菜湯稠度較密, 不過好酸及好茄汁味!!?
炸春卷, 薯角, 麥樂雞及薯條的溫度不夠熱
炒瀨粉好香黑椒味真是好惹味又爽口彈牙
先講下我個人口味最好食的食物先, 泡菜都真是好夠辣入味, 而且又夠凍, 薯仔沙律都不錯, 因為真是好新鮮, 凍白菜又夠翠綠而且又冇沙, 炒瀨粉好香黑椒味真是好惹味又爽口彈牙, 炒飯都炒得夠乾身, 可是湯就不是太好水準, 人參雞湯好淡口, 好像不停加了水般!?意大利菜湯稠度較密, 不過好酸及好茄汁味!!?西芹不是好夠腍而且切得較大粒, 蝦都算是爽口而size 較是中等, 雪糕有三款口味, 分別有雲呢拿, 綠茶及朱古力, 最愛食都是朱古力口味,內裡更有朱古力碎碎,味道都好香濃, 綠茶味道都不差, 味道都好清新怡人又有綠茶香, 甜品方面我覺得最好食都是椰汁西米露, 而且裡面有又雜果, 甜度剛好, 我更是食了兩碗
甜品&沙律區, 水果方面都有香蕉及橙, 更有不少糕點
甜品最好食都是椰汁西米露, 而且裡面有又雜果, 甜度剛好
雪糕有三款口味, 分別有雲呢拿, 綠茶及朱古力
總結方面, 食物真是好多元化, 圍繞住有韓國, 日本, 壽司, 泰國的糕點, 燒烤(另一選擇是火鍋), 水果, 炒小菜, 各式飲品....真是應有盡有, 真是都好吸引, 但$158+10%的價錢, 當然真是不可以同酒店的Buffet 食物來比較,不過食物方面水準真是一般,可以是有好有不好, 特別留意食物溫度方面是不夠熱, 炸物雖然是一早炸定, 但是真是食落一點兒都不熱,可讚的是燒烤食物真是醃得好入味, 不過refill 食物真是不會太迅速,行了幾轉未refill, 飲品方面都不錯,有西洋菜蜜, 豆漿, 檸檬菜蜜, 酸梅湯, 夏桑菊, 真是可以滋潤一下, 而且味道又不會太甜
環境地方都好光猛,而且我們位置是卡位又可以看到電視,差不多last order都會有人走過來remind 我們,
但整體上服務真是一般, 好像不是好夠人手?收碟迅速較慢, 好多時候都是自己將不要的碟放落架裝骯髒碟的車仔內, 更是沒有有斟酌茶水!!
飲品方面都不錯,有西洋菜蜜, 豆漿, 檸檬菜蜜, 酸梅湯,夏桑菊,更可以滋潤下,而且味道又不會太甜
環境地方都好光猛,而且我們位置是可以看到電視
2012-10-02
5 分鐘 (堂食)
$173.8 (晚餐)
炒瀨粉好香黑椒味真是好惹味又爽口彈牙
熱食區反而不算多食物, 水準不過不失