2018-09-06 1677 瀏覽
親愛的想食日本菜,上網找到鳴門最近最方便,就您啦 ﹗先來枝清酒暖暖身再食大餐,種類也不是,想飲燒酌常樂秋,剛剛賣晒囉,唯有飲原酒谷櫻。大部份都係中價清酒喎。奄尖的我食日本菜一定要依次序由前菜開始,刺生、壽司、料理、炸物、鍋物,最後才粥粉麵飯架。非常有趣,火灸 A5 和牛壽司?創新煮法?針灸?包羅萬有,花多眼亂的菜色,貪吃的我樣樣都想食,不過親愛的食量遙不及我,慢慢續款落單免得浪費啊。餐牌上顯示連金魚壽司都有?利害﹗梗係要試啦!望多次英文係 yellow tail ?油甘魚黎既。特大鴛鴦海膽飯暫停?本是我的目標菜色,無緣品嚐。谷櫻釀造原酒,清爽酒香,微甜不膩,醇厚不嗆。吉時到,希望與親愛的幸福甜蜜,乾杯飲勝!食飽飽等埋單就回家休息,無聊期間望望資料八卦下。國產米米麴,酒精 20% 濃度喎,已經兩歲喇。鮟鱇魚肝醋物,我最愛的小食,必叫。得兩片乍?唔夠喉囉。本身我唔食蔥,但刺生、壽司除外。日本蔥高質香噴噴夾著昆布及蘿蔔蓉一齊嘆,帶著油潤魚肝掉入口,味道配合得天衣無縫。酸咪咪的醋汁尤其醒胃,嫩滑魚肝甘甜濃郁沒半點腥嗅,好食到拍爛手掌。燒日本鱈魚乾,突然侍應哥哥贈送助酒小食,真的受寵若驚,十分感

燒日本鱈魚乾,突然侍應哥哥贈送助酒小食,真的受寵若驚,十分感謝呢。微微烤過翻熱的魚乾嚥韌,咸咸甜甜的,配上我地支靚清酒回味無窮。

漬物併盤,酸酸甜甜的醃蘿蔔,滑嘟嘟帶點腍又帶少少爽,甜味濃而散發淺淺的酸味。還有牛蒡漬,脆卜卜醬汁味突出不過火,醒神醒胃。香辣蒜頭?不似漬物類喎,只不過提跟甜辣醬撈在一起,爽爽粉粉的蒜頭,外面充滿香辣味道,滲出辛甜汁液,食得過癮。

漁市場刺身併盤,非常季節性,所以有機會每次配搭都不一樣。勘八、梭子、鯖魚、三文魚、日本生蠔、赤海蝦,好期待啊﹗何解食高質刺生都只得泥膠 wasabi 呢,無新鮮即磨的嗎?鮮味芳香差天共地喎。

日本生蠔,優先處決 ﹗洒上檸檬汁立刻整隻啪入口,親愛的連檸汁都不用,要食其原汁原味純天然無添加,勁呀﹗日本生蠔品種味道都差不多,淡淡然的蠔味及海水咸味,微爽清新,平凡風味。

勘八,似油金魚亦似鰤魚,極為油潤軟棉嫩滑,甜味強而有力,好野黎喎。鯖魚,燒就食得多,變成非常有趣的刺生﹗連皮食黏滑帶點爽,深紅色魚肉襯深灰黑魚皮,魚味濃滲出微弱魚脂甘甜,雖然其貌不揚,不過好有內涵。

梭子,又稱海狼,肥美的白肉魚,魚油豐富,質地結實彈彈,其中一種我最愛的原條魚刺生。三文魚,綿綿滑滑散發陣陣香甜,沒什麼特別。赤海蝦,不能跟牡丹蝦相比,都夠爽夠彈,不過蝦甜味稍削。最後來兩片最愛的櫻桃蘿蔔薄切清清味蕾,為下一道菜作出準備。

水母刺身,冰凍沒味道,半透明脆卜卜的水母,沾上果醋掉到舌尖,酸咪咪十分開胃,一咬爆汁水潤,好舒服好得意。活赤貝,即叫即劏見得到的新鮮。只有 4 小條啊,點夠喉呢。黏滑的表面,趙落爽彈嬌嫩,貝肉甜味非凡,食多幾隻都唔夠啦。

吞拿魚腩大,大拖羅 4 片約 $50 片物有所值。嫩嫩鮮紅色,未到純淺粉紅色,超甜油潤,不過好多筋,只達中拖羅質素,幸好依然好味道,食得過。頂級特上大拖羅超油潤反光立立令,食開就約 $100 蚊片左右,一分錢一分貨。

軟殼蟹手卷,驚喜萬分 ﹗將大大碌原條皇帝蟹棒跟青瓜沙律塞晒入手卷裡面,落重本加足料。冰火的演繹手法,蟹子青瓜絲搭上沙律醬涼浸浸,撞上熱騰騰新鮮出爐鬆脆軟殼蟹,精采的反差溫度與味覺。金黃香口軟殼蟹,蟹肉鮮甜,味道質感比其他餐廳更豐富更細膩,非讚不可。最敝紫菜已經變腍變韌,不香脆不乾爽,飯太濕使到紫菜腍得特別快,差少少就完美喇。

油甘魚壽司,雖然餐牌上寫住油金魚,不過都知道那會有金魚食呢,娛樂一下罷了。我愛油甘魚比三文魚更甚,淡紅油潤立立令的色,一跣落口香醇甜美嫩滑非常,餘香久久不散,原全淘醉於其美味之中。可狠的夀司飯大大舊,濕淋淋腍劈劈不喜歡,質感飯香都非常差呢。

蒲燒鰻魚,竟然不到 1 分鐘就送上,應該不會是即食乾硬鞋腥鰻魚掛?膽粗粗用筷子一按,發現完全陷入其中,觸感超級鬆軟如鮮嫩魚肉一樣,急不及待大大舊掉到舌上打滾,香噴噴又非常燙嘴,越熱越好味﹗鰻魚醬清爽不咸不濁,芬芳醒神,幫鰻魚錦上添花而又不蓋過她的鮮肉味道,皮脆肉香,肥美嫩嫩油潤,驚嘆的味覺享受,忍不住食多兩啖。

海膽白之戀丼,即是三文魚子帶子海膽丼,撈上芥辣豉油立刻處理。海膽冰凍鮮甜,彈滑完整有著輕微腥腥餘韻,還可以的。帶子必甜無疑,綿滑美味無可挑剔。混上芥辣豉油大量海膽帶子搭少少飯塞入嘴仔,無比幸福滿足。

再下一成,加點創意。涼浸浸大量海膽帶子搭上熱燙燙醬燒鰻魚,梗係要加埋芥辣豉油撈飯齊齊食啦 ﹗甜美鰻魚連海膽腥味都被消去,完美無暇全壘打,天上的味道,滿分滿分。

火炙 A5 和牛壽司,師傅有無搞錯左呢?全熟牛肉片捲住成碗飯,我要壽司唔係飯團喎。而且等左好耐好耐,莫非因為解凍解到煮熟左,所以轉飯團嗎?和牛包飯?生蛋豉油汁?和牛火鍋?想點呢,搞咩呀?

和牛已達 9 成熟,好采依然保持滑溜,不鞋不乾不硬,軟綿綿油脂豐富,不過牛味略淡,中規中矩。無提供刀叉,用筷子又夾唔起,唔想用手成碌拿起食,唯有跣落隻碟仔度,將所有生蛋醬油倒下吧﹗我實在太衝動,咸味太過濃烈,有點吃不消的感覺咯,加點白飯比我好嗎?

雞中翼串燒,竟然有醃過,有誠意並不是馬虎散點海鹽就算。醃味吸引可口,燒得皮脆肉嫩,還有肉汁輕滲,高質表現。汁燒厚牛舌,厚薄適中大大塊,牛味香濃不羶,醃味得宜可口,少少彈少少爽,真心好味道。鮮雞腎,爽脆無敵,不硬不老,雞味突出,雞汁澎湃,勁有添食的慾望﹗

沖繩阿古黑豚,串燒五花腩一樣,肥膏膠黏一咬出油,膩滯感強烈,落味偏咸,重手一點點。油油咸咸腩肉不如試試搭剛才生蛋豉油撈飯,竟然好食多了,味道剛剛好,感覺暢快,全部清晒。

沖繩生啤,大大啖倒落肚,透心涼爽到震呀 ﹗清酒轉眼剩一小杯乍,當然留給親愛的品嚐,我轉飲啤酒啦。只得一款生啤供應,我一直鍾情日本啤酒,朝日及麒麟都係我杯酒。
谷櫻釀造原酒
鮟鱇魚肝醋物