2010-03-13
見呢間朱古力店新新哋,口碑好似唔錯,於是mar 07, 10嚟買,當作食友聚會嘅手信,買咗: 1) majority chocolate styles (hk$150/100g, total $282)i) almond truffle x 5-truffle coated whole almond-店員請我試食咗1粒-有點似北海道出名有原粒杏仁嘅tiramisu朱古力粒-呢個少咗份微苦味-杏仁粒好鬆脆 ii) truffle x 5-我問店員仲有咩signature朱古力-佢就介紹呢個比我-又試食咗1粒,咬落個朱古力皮薄,脆,仲有1層層咁-裡面好creamy,好滑,唔甜 iii) mimosa x 2-chocolate mousse-旋風朱古力杯嗰粒 iv) huven milk x 2-crusty praline-3角褲形嗰粒-2位店員嘅favorite之1 v) poker x 1-dark chocolate ganache-我無試到 vi) ginger x 1-我無試到 vii) tnt x 1-聽店員介紹呢個朱古力+有co2,所以食落有點sparkling的效果-但
i) almond truffle x 5
ii) truffle x 5
-我問店員仲有咩signature朱古力
-佢就介紹呢個比我
-又試食咗1粒,咬落個朱古力皮薄,脆,仲有1層層咁
-裡面好creamy,好滑,唔甜
iii) mimosa x 2
-我無試到
vi) ginger x 1
-我無試到
vii) tnt x 1
-但我同食友食完又唔多覺喎,莫非d co2走晒?
viii) crispy milk x 2
-知道食友喜歡有脆米的朱古力,所以揀咗呢款圓餅形的
-也不錯
2) chocolate thins (hk$100/100g, total $26)
i) caraque therapy x 5
-最先喺試食呢款,喺有成90%嘅可可濃度,中間仲混有可可粒碎
3) fruit paste (送)
-店員推介我呢d生果啫喱糖物體,不過我話唔多覺友人們鍾意食,所以店員送了3款比我哋試吓
-有黑加侖子,無花果同apricot
-原價$15/塊
-佢哋的確有好真實嘅原果味,不過都不是我哋甜魔嘅杯中茶
* 因為之前請教友人嘅時間長咗.........所以去到聚會時都頗晚了(成8點多).........食友們都飽得很.............原來佢哋由4點幾已開始食食同食..........(每人都帶咗唔同嘅食物去,有自家製,有買的,有外賣的)............屋主不停力sell即場食/take away........甚是攪笑