2022-01-08 90 瀏覽
觀塘俾人嘅印象一路都係工廠區,食店仔,塞車,同埋APM⋯⋯但係隨着好多工廈同埋舊區嘅重建,開始湧現好多唔同嘅特色Cafe,今日就同朋友去咗啱啱完成重建嘅裕民坊新商場食一個懷舊但創新嘅特色本地傳統美食-煲仔飯!煲仔飯簡直係冬天嘅恩物,Coffee or tea就因應冬天推出左冬日嘅菜單,製作左四款中西合璧嘅fusion煲仔飯!大家都知道煲仔飯嘅靈魂係飯焦,食材用料好就唔洗講,仲突破限制,為咗用電磁爐整到明火飯焦嘅效果,佢哋定製咗極為耐熱嘅生鐵煲,加上「西班牙salami風乾肉腸忌廉飯底」,以「先蒸後燒」嘅⽅法,製作出油香惹味嘅飯底,畫龍點睛🦆梅子油封鴨脾煲仔飯 ($288)呢個signature就梗係要食啦!油鴨脾用筷子一推就化,連皮食香而唔覺得太油膩,記住粒梅子要整散佢撈飯,梅子嘅酸甜味中和咗油鴨同埋肉腸嘅油膩,令成煲飯更加平衡。🐮窩蛋牛肉煲仔飯 ($98)佢同傳統唔同,平時嘅係窩蛋牛肉「餅」煲仔飯,但係呢度嘅職員強調佢哋嘅牛肉,係類似牛肉他他嘅texture,煮熟咗我覺得係生炒牛肉飯,牛肉唔會過熟,撈埋新鮮生雞蛋,經典嘅煲仔飯咁就完成喇!🍦榴槤綠豆冰 (跟餐+$26)將榴槤打蓉,加入

梅子油封鴨脾煲仔飯

🦆梅子油封鴨脾煲仔飯 ($288)

窩蛋牛肉飯

🐮窩蛋牛肉煲仔飯 ($98)

榴槤綠豆冰

🍦榴槤綠豆冰 (跟餐+$26)
將榴槤打蓉,加入煲到起晒沙嘅綠豆冰度,口感唔錯。個個都話榴槤熱氣,用清熱嘅綠豆中和返就啱啱好~

🥯椰子味奶油忌廉賓
傳統食物,創新食法,將法包整到外脆內軟,配合用意大利軟芝士同椰奶打成嘅忌廉,又香又甜又滑,口感層次豐富。

窩蛋牛肉飯