2016-03-12
接待 - 約咗朋友6:45係餐廳食飯,一到就有位。餐廳既員工有禮同埋服務不錯。環境 - 乾淨舒適,位唔算貼得太埋。張木凳的椅背係可移動自動調較的,頗為寬敞。餐廳不會太嘈雜,可以慢慢傾慢慢食。食物 - 由於我哋兩個女仔唔係好餓,淨係點咗前菜,主菜和甜品各一分享。份量剛好足夠。餐牌選擇多,不乏一些獨特的fusion料理。不過我不太食辣,哋最終撿咗最為常食既一啲菜。個人認為La taste 飯菜合格,口味偏清淡,感覺較其他泰越餐廳來得健康。點完單15-20分鍾後嘢食就黎啦。前菜:豬頸肉米紙卷(約$55)賣相吸引,口味較為清淡。餡料有生菜、青瓜、粉絲、芝麻、豬頸肉及少許干蒜,並附有食蒙粉用的酸辣醬。黎道菜味道及口感清爽,卷包得緊實所以不好一咬就散。雖為健康之選,但嫌米紙卷的豬頸肉唔夠香口,肉質雖有彈性卻稍嫌緊實。主菜:蛋包金邊粉(約$90)賣相令人期待及份量足夠。粉炒得干身,唔怕太油,以及海鮮份量足並頗為新鮮(包括魷魚,細帶子,中蝦)。味道就個人口味來說過為清淡,調味不足。另外在一旁的花生碎及芽菜不夠多,帶唔出口感。敗筆係我食到魷魚時發現筒身的骨無清除。甜品:芒果糯米飯(約$50)吃完飯叫起甜
前菜:豬頸肉米紙卷(約$55)
豬頸肉米紙卷
主菜:蛋包金邊粉(約$90)
蛋包金邊粉
甜品:芒果糯米飯(約$50)
芒果糯米飯
總結 - 餐廳位置優越且環境不錯,食物清淡較健康,但係或者叫啲辣野會更加惹味。$215 (含加一)埋單,可以接受的晚餐價格。