2024-11-16 1080 瀏覽
一講起山東燒雞就令人諗起老京菜,估唔到係船記嘅舊舖開左間新店日月樓,睇名以為係普通中菜,原來班底就係來自美利堅京菜,松竹樓同新洪長興飯店幾間有名嘅京菜,呢次食完日月樓就成為一間幾喜歡嘅餐廳,旨在復刻八十年代的飲食情懷,經典詮釋那時代的舊味道。當日四個人都食到幾種唔同嘅野,朋友話佢哋嘅红扒通天係勁出色,就算下午都值得留一份同大家食下,湯底夠濃,通天翅的份量又夠多,周末下午咁樣食法又點會唔滿足。坊間不多地方提供的鹽爆管廷,以豬的罕見部位豬氣管為焦點,你看到個粗度一致的幼條就知刀功幾勁,洗淨後的管廷先經汆燙兩小時去除味道,絕對吃到手工菜最講嘅技巧。平日唔特別好羊肉嘅我都完全唔抗拒大蔥羊肉餡餅,原因個餡餅外層做得好好,入邊嘅羊肉亦都非常之Juicy,後入去有一堆肉汁噴射出嚟,同出名京菜嘅地方,甚至之前喺內蒙食過嘅都有得較高下。為左山東燒雞而來,我想起嘅係鹿鳴春的美好回憶,呢個雞點埋佢個醬汁更正。北京填鴨當然不能不點,即切即食,醬香細膩的自家調配磨豉醬及砂糖,加人手工製非常透薄餅皮,就咁食同加薄餅皮,再加埋京蔥及青瓜條食,我建議每個食法都值得試一次。蝦子鍋塌豆腐就夠清新得來又好食,另外干炒牛肉絲

蝦子鍋塌豆腐就夠清新得來又好食,另外干炒牛肉絲加上叉子燒餅都係較特別令人有驚喜的京菜,不過干炒牛肉絲送飯應該更不錯。

尾聲的拔絲香蕉同高力豆沙香蕉朋友都話好推薦,個人喜歡前者,做得好靚而味道都好有水準,愛呢類京點嘅絕對值得來一試。

日月樓 (灣仔)
灣仔船街1-7號寶業大廈地下1號舖及1樓