2024-09-05 931 瀏覽
太古城中心不嬲都多嘢食,有啲餐廳唔响商場,有啲响屋苑入面。今日試咗間阿叔泰麵,以呢個屋苑中產為主,算係平價餐廳。餐廳比較細間,晚飯時間坐滿人,亦都不斷有外賣 order餐廳叫得泰麵,咁點都要叫番個船麵試吓:阿叔牛肉船麵,可以揀不同麵底,我就揀咗金邊粉。牛肉船麵湯底勁深色,飲一啖,好重藥材味,配料有牛腩,魚蛋,炸豬皮及芽菜牛腩炆得腍夠入味,魚蛋彈牙,炸豬皮就勁索汁,而湯頭偏甜,最後飲哂D湯生菜肉碎包,食泰國菜必點,辣度可以自己揀。呢度嘅做法偏中式,帶魚露蠔油香,反而青檸味唔濃。不過伴碟有青檸,唧D落去即刻變返重泰式炭燒豬頸肉,醃料調味都好,但有啲似炸出嚟,食嘅時候仲熱焫焫泰式肉碎煎蛋飯,肉碎同生菜包嘅肉一樣味道,但就冇咁辣,而煎蛋就生咗D,撈飯食就啱啱好最後食埋個甜品:芒果糯米飯,呢度嘅做法比較特別,係用一個小煲上枱,用芒果蓉墊底,中間嘅糯米飯微暖,上面放咗兩球椰子味雪糕同花生碎,代替咗傳統嘅椰汁,幾特別,但就略嫌芒果肉少咗啲🤪

炭燒豬頸肉,醃料調味都好,但有啲似炸出嚟,食嘅時候仲熱焫焫