🔆Shiba しば 🔆堅尼地城🔆居酒屋🔆同朋友聚會,恭賀其中一位靚靚準新娘準備結婚~佢就揀左間日本居酒屋一齊開心下~我地有叫串燒小食,亦有叫酒,食到超飽🥰串燒方面,佢都幾多選擇~免治紫蘇雞肉棒,月見醬料100分!雞黃加醬油,配上雞肉棒棒,真係要每人一條先過癮💕另一個我地encore嘅料理係燒鰻魚,蒲燒同鹽燒都好好食!魚身魚肉堅挺,烤香嘅鰻魚皮真係好正,百食不厭黑豚蘆筍卷,薄薄嘅豚肉都好香,但又唔會過脆過焦,加上爽甜蘆筍,都係好正紫蘇梅醬雞肉,係雞肉加上紫蘇葉包裹住,好香口,不過梅醬我就略嫌唔夠香特別menu出現雞心,我哋都叫咗一客試下,個texture好特別,係好有咬口嘅小肉,幾特別,唔會有內臟味櫻花蝦墨魚棒我地都encore左,好彈口嘅墨魚膠都係好食,加上櫻花蝦少少點綴,都係比較少見,而且好食嘅!我地亦叫左牛舌、牛小排、小蕃茄、青椒、白果、甜番薯~ 好好味,不過不失至於小食,我哋就叫咗菜單上面比較特別嘅幾款:💕 螢光墨魚 - 比較係前菜小食,大概有5-6塊,好濃海鮮味,好特別💕 烤明太子,分量比想像多,烤香又不會死咸,每人分2-4塊好抵食!💕 一夜干~係北海道喜知次~烤香,魚身會翻起
🔆Shiba しば 🔆堅尼地城🔆居酒屋🔆

串燒方面,佢都幾多選擇~

至於小食,我哋就叫咗菜單上面比較特別嘅幾款:

💕 一夜干~係北海道喜知次~烤香,魚身會翻起,偏乾身,保留魚肉鮮味!但佢唔係魚干,同我地期望少少唔同,比較多骨,但識吮骨就食到津津有味

💕 烤羊扒- size 大概係 bite size,加上附上手握位嘅小錫紙,比較貼心~羊扒烤至全熟,滿滿香味同油香留係口腔回甘,好味🤭

💕芝士釀雞肉大啡菇 - 滿滿雞肉釀係大啡菇內,比較可惜嘅係上面嘅芝士並無完全溶化,差少少

💕 蕎麥麵 - 最後男生確保飽肚嘅選擇😂

我地去到最後仲有個小蛋糕,祝賀準新娘生日🫶🏻 唔洗切餅費,但其實真係好飽~ 今晚都幾relax開心💕

しば

網址: https://s.openrice.com/QrbS0NDG200~uZ5MGAA
地址: 西環堅尼地城士美非路11號地舖
電話: 35682425
=====================
#黃色經濟圈 #黃店 #日本居酒屋 #居酒屋 #日本菜 #串燒 #日本串燒 #梅酒 #柚子酒 #燒鰻魚 #免治雞肉棒 #朋友聚會 #好去處 #好味 #堅尼地城美食 #堅尼地城黃店 #西環美食 #美食 #kazyykennedytown #kazyyhki #kazyysaiwan #kazyyjap #kazyybbq #kazyysake #kazyylamb #ckykyy