2024-05-20
人少少,星期六嚟到科學園,唔使同人迫係最開心! 今日一行四人去食中菜,揀咗一間喺海濱附近嘅中菜廳。環境寧靜,而且地方都好寬敞!先嚟琵琶乳鴿兩隻特價$28隻,非常經濟實惠!即叫即炸, 味道唔會過濃!冰鎮鮮果咕嚕肉店員熱烈推介,話真係好好食,叫我哋試吓! 咁即管試一試啦!賣相非常吸引,仲有閃閃燈燈!咕嚕肉大大粒,都幾冰凍!而且咕嚕肉嘅外皮都炸得好脆口!八方小炒王呢度餸,亦都係店員推介之一,店員聲稱冇一個客話過唔好食,講到咁勁,即管試吓啦!真係冇介紹錯喎! 材料好充足!韭菜為主,當然有腰果,花枝片,蝦等。。。用XO醬爆香嚟炒,非常有鑊氣!黑毛豬叉燒黑毛豬叉燒肉質軟嫩多汁,半肥瘦,色澤鮮明、香味四溢。芥茉沙拉鮮果脆蝦球蝦球大大件,入口脆口!加埋芥末醬同埋木瓜一齊食,完全唔覺得油膩!仲有啲清新添!和風安格斯一口牛安格斯牛肉肉質鮮嫩,煮到七成熟左右,好惹味!香煎鹹魚肉餅鹹魚粒鹹香味好出,肉餅鮮美有彈性,好有咬口感!我要讚一讚呢度嘅師傅,佢哋整每一道餸都好有心思,佢哋會用蕃茄仔整白兔仔,又會喺碟度畫花!未食都覺得好窩心!職員都好有禮貌!最後,仲有香芋西米露糖水送!呢餐飯,我非常滿意!📍 八方棧 (沙
先嚟琵琶乳鴿兩隻
特價$28隻,非常經濟實惠!
即叫即炸, 味道唔會過濃!
冰鎮鮮果咕嚕肉
店員熱烈推介,話真係好好食,叫我哋試吓! 咁即管試一試啦!
賣相非常吸引,仲有閃閃燈燈!
咕嚕肉大大粒,都幾冰凍!而且咕嚕肉嘅外皮都炸得好脆口!
八方小炒王
真係冇介紹錯喎! 材料好充足!
黑毛豬叉燒
黑毛豬叉燒肉質軟嫩多汁,半肥瘦,色澤鮮明、香味四溢。
芥茉沙拉鮮果脆蝦球
蝦球大大件,入口脆口!
加埋芥末醬同埋木瓜一齊食,完全唔覺得油膩!仲有啲清新添!
和風安格斯一口牛
安格斯牛肉肉質鮮嫩,煮到七成熟左右,好惹味!
香煎鹹魚肉餅
鹹魚粒鹹香味好出,肉餅鮮美有彈性,好有咬口感!
最後,仲有香芋西米露糖水送!
呢餐飯,我非常滿意!
📍 八方棧 (沙田)
沙田白石角香港科學園科技大道東16號16E大樓地下S087號舖