就黎母親節,所以就帶左媽媽去食日法fusion fine dining~咁大個女第一次食咁高級嘅fine dining,小妹表示相當興奮!菜單有分4、6同8個course,我地就點左兩個6 course set。打頭陣嘅係麵包同開胃菜。麵包有扭紋麵包同牛角包,兩款都好好味,尤其係扭紋包,食落口感煙煙韌韌,配上餐廳自己整嘅香滑牛油味道更香!開胃菜係龍蝦肉配洋蔥整成嘅蓉~龍蝦肉爽口鮮甜,味道都幾清新~第一道正式頭盤係鹹鮮嘅cream brûlée配上蟶子。cream brûlée 上面淋上用青口打成嘅醬汁,最上面仲放左海膽,食落鹹鹹香香,入口即溶。蟶子稍微煎香過,肉質非常爽口,非常鮮甜!兩者混合一齊食,就更加鮮味啦!第二道菜係鵝肝多士配栗子蓉同乳酪雪糕。鵝肝多士煎得好香,加上酸酸甜甜嘅醬汁,可以減低鵝肝多士嘅油膩感;栗子蓉好香甜;乳酪雪糕酸酸地好醒胃~三者混合一齊食味道幾特別~第三道菜係龍蝦尾配三椒汁同用菠菜整成嘅泡沫。龍蝦尾好爽口彈牙,因為用慢煮方法烹調,所以肉質特別嫩滑,三椒汁用白胡椒、黑胡椒同花椒整成,辣辣地好惹味!第四道菜係鮑魚配上用昆布同肉湯整成嘅上湯,同埋用上湯烹煮嘅大根同其他

第四道菜係鮑魚配上用昆布同肉湯整成嘅上湯,同埋用上湯烹煮嘅大根同其他蔬菜!呢道菜相當特別,因為鮑魚響上碟之前用火稍微燒過,火焰仲散出淡淡玫瑰露香味,簡直係色香味俱全!鮑魚整得好入味,肉質好腍~大根好甜,啲湯汁入曬落大根度,非常好味!

第五道就係主菜,我地點左兩款唔同嘅主菜~分別有鱈魚同鹿兒島和牛。餐廳用左最頂級嘅鱈魚,外皮煎得好香脆,充滿油香,肉質好嫩滑~中間仲加左蕃茄莎莎,令鱈魚味道變得清新!鹿兒島和牛好腍,配上黑松露整成嘅醬汁味道更香~配菜亦炒得好有鍋氣,keep到爽脆!

第六道菜係用basil整成嘅雪糕、提子果凍、新鮮提子同cream cheese整成嘅甜品~😍Basil雪糕味道好特別,非常清新,幾種食材配搭起黎味道好夾!

最後仲有茶或咖啡,同埋好精緻嘅甜點作結!茶有Earl grey、Jasmine、English Breakfast等選擇。甜點係迷你檸檬撻同用雪糕筒整成嘅甜點;檸檬撻味道酸酸甜甜,味道幾清新;用甜筒整成嘅甜點都唔錯,甜甜地脆脆地,幾得意~

食完呢餐認真大滿足!
2019-04-29
慶祝紀念