2019-01-31 113 瀏覽
嗰日難得可以同屋企人一齊食個午餐,去咗上海姥姥試吓佢新嗰個新年Menu。作為餓底嘅我,好多嘢都鍾意食,特別係魚😁所以見到佢有酸菜魚好興奮,再加上以為佢份量應該唔會太多,所以就成版咁叫晒,職員呆左一下😂近排天氣凍左試咗佢杯紅棗雪梨茶,兩粒大大粒嘅去核紅棗加埋兩舊仔雪梨,又真係幾好飲喎,唔會太甜而且溫粒粒,飲完好舒服😌20分鐘唔夠嘢食上齊,餓底開餐喇!先食小籠包:皮薄多湯汁,帶子甜甜地加埋少少XO醬味,冇一般嘅豬肉餡小籠包咁油膩,好特別好味好味👍🏻👍🏻👍🏻金湯全家福:(影唔到嘅裏面其實好多菜同埋粉絲)食菜先,啲菜同粉絲吸晒啲湯底好甜👍🏻海參軟綿綿(但手指咁長嘅海參切左四件,我有啲嫌佢太細粒),蛋餃皮薄多肉,炸豬肉丸都好味😋我最期待嘅酸菜魚: 好正,啲魚好滑夠厚身又冇咩骨,粉絲都索左湯底嘅酸味同麻辣味,停唔到口。不過我覺得可以再辣啲,可能因為過年菜要老少咸宜嘅關係啦。八寶飯:我未食過八寶飯架😌佢個面啲汁打得好靚,加埋啲桂花喺度好似玻璃咁。材料好足,紅豆好棉好甜👍🏻整體:好食。而且職員見我哋停晒手,主動過嚟問我地要唔要打包👍🏻晚餐有着落唔使煩✌🏿餓底是這樣練成的。

雪梨紅棗茶

20分鐘唔夠嘢食上齊,餓底開餐喇!

大紫大紅小籠包

姥姥金湯全家福