2017-04-27
其實我係一個好重視早餐嘅人,返工無論去邊區都寧願早半個鐘到食個靚早餐兼睇陣報紙先返工,諗落都幾老餅下荔枝角區都幾多茶餐廳,正是花多眼亂,這間食早餐係比較深刻的,最吸引我嘅係呢個芝士麵餐,平時轉辛辣麵或芝士麵最少加$5,這個餐接近一般早餐價,雖然對我嚟講,超過30蚊嘅早餐都係貴,但面對現實,荔枝角食早餐,真係個個挨近30蚊咁滯。講返呢個芝士麵早餐能夠咁嘅價錢,我估應該係個麵只有火腿絲做餸,而另外揀的二樣餸就跟埋個奶油豬一齊上,呀,唔係一個,係半個奶油豬至真,就先講呢個奶油豬,啲奶多到呢,要我次次叫少奶,但仍然好多,最怕流左落煎雙蛋上面,今次又係咁。不過半個奶油豬就要睇下你被分配到上半定下半,上半就脆啲,不過呢啲口味嘅嘢都係見仁見智,而個煎雙蛋無咩特別,不過起碼係熱嘅。咖啡我次次叫少奶,都唔錯,飲得出茶餐廳的味道,反而我唔鍾意依家有啲啲茶餐廳用所謂嘅即磨咖啡。主角(我認為) 芝士麵最正,麵身夠爽口,湯夠濃,好明顯係叫要煮,因為我一話要芝士麵餐,個伙記咩其他嘢都未落,就會call walki同廚房講:「6號枱,一次芝士麵」,然後先落其他嘢,咁樣個麵就會同其他嘢差唔多時間到,幾細心。食飽早餐,
食飽早餐,嘆飽報紙,返工去也。
寫呢篇食評時,已成個星期無食過芝士麵做早餐,明天又係時候去搵佢了。