2023-03-02
佈置帶有療癒、窩心嘅感覺,座位好舒適,其實好啱情侶拍拖或者兩三個閨蜜一齊食飯。餐廳每日都有唔同嘅精緻嘅甜品,亦有花茶供客人購買。我自己覺得幾得🤭平日比較少食精緻日式定食,人一世物一世,覺得人大個咗,應該咩都要試吓😎所以我哋每人嗌咗一個主食同一個窩夫一齊食😋西京燒加拿大銀鱈魚日本帶子Grilled miso-marinated black cod & scallops ($278)味道:🌕🌕🌕🌕🌕評價: 特別一讚西京燒銀鱈魚好香魚油味,油脂分布得好平均,啖啖肉,啱晒啲怕食到魚骨嘅朋友😍推介❗️日本帶子好大隻,唔會有雪藏嘅味道,兩面都煎得好香。另外再配有一個煎飯團。加上佢成個定食會配上前菜,大蝦配鰹魚汁啫喱,有趣有趣。黑豆我個人幾中意食,甜甜地😊南瓜🎃都好好食。麵豉湯湯底用三文魚魚骨熬製而成。另外仲有兩件天婦羅,分別係南瓜同蓮藕。最後結尾一件精緻嘅果子。所以成個定食包括左前菜,主菜同甜品,好豐富。無論賣相,味道都令我好滿足🥰和風汁燒安格斯牛肉日本櫻花蝦伴日本煎茶泡飯Angus beef shrimp Ochazuke with Senchq ($142)味道:🌕🌕🌕🌕🌗評價:味道上相對會比較
所以我哋每人嗌咗一個主食同一個窩夫一齊食😋
味道:🌕🌕🌕🌕🌕
和風汁燒安格斯牛肉日本櫻花蝦伴日本煎茶泡飯
味道:🌕🌕🌕🌕🌗
評價:味道上相對會比較清淡啲,最主要係用日本煎茶去帶出淡淡嘅茶香味,令你個口腔有煎茶亦有牛肉同櫻花蝦嘅味道。牛肉有自身既牛香,唔會俾煎茶蓋過咗。三者之間有個平衡點。亦配有小小前菜,酸酸甜甜好開胃。日本煎茶可以到一半係個泡飯入面,另一半可以慢慢品嚐。
鮮草莓麻糬窩夫
Strawberry Mochi Waffle ($128)
味道:🌕🌕🌕🌕🌗
評價:咁當然唔少得新鮮嘅士多啤梨,面頭有一片厚厚嘅麻糬,我中意😂窩夫之間,亦都有士多啤梨片。不過值得一提嘅係窩夫好香蛋味,每一片窩夫,亦都有少少鹹牛油帶出佢鹹香鹹香嘅味道。
其實餐廳仲有其他法式糕餅,心思思想試,不過眼闊肚窄🤭🤭所以留返我下一次再去食啦。法式糕餅嘅款式每隔一段時間都會轉換下樣式。睇到櫥窗嘅已經好吸引啦🤭🤭
📌 SP Senses (尖沙咀中心) (尖沙咀)
尖沙咀麼地道66號尖沙咀中心地下G64-66號舖
#香港女生 #精緻美食 #打卡美食 #打卡餐廳 #尖沙咀美食 #尖東美食 #日式料理 #和風弁当 #尖沙咀海旁 #西京燒銀鱈魚 #西京燒 #foodiehk #foodie #foodies #foodism #foodphotography #foodstagram #hkfoodie #hkfoodblogger #dessert #tsimshatsuifood #tsimshatsui #❤️