2022-08-19 121 瀏覽
約咗朋友喺尖沙咀食午飯,點知佢遲到搞下搞下搞到成三點幾先食得飯;佢就介紹一間叫做鮮入圍煮嘅花膠雞湯打邊爐比我,聽到花膠雞湯好似好正咁,當然要去試下啦。去到當然就要點個花膠雞湯啦,跟住再點咗個中山脆肉鯇片,自家製蜂巢冰豆腐,牛骨汁濃湯牛肉丸和唐生菜;咁多嘢食完今晚都唔使食啦!首先個花膠雞湯嚟都真係好香,滾咗之後服務員就幫我拆散隻雞,咁我哋當然就每人整返兩三碗花膠雞湯先啦!又真係都幾甜下,啲雞肉都唔算鞋,花膠亦都都有6片咁多;跟手就叫服務員加返啲湯落去個煲到,呢啲湯就當然冇之前嘅花膠雞湯咁甜呀;跟住其他嗰幾樣餸一齊嚟到,服務員首先就攞咗個醬料盤過嚟,畀我哋自製醬料。我地首先試下啲脆肉鯇魚片,淥完之後都超爽口,都幾新鮮,如果切薄啲同細塊啲就更加完美!個冰豆腐索曬啲湯,真係好滋味,好彩我哋留返一碗花膠雞湯未飲,所以就將啲冰豆腐擺落去索啲花膠雞湯,嘩仲正;再放啲爆汁牛丸落去淥,啲牛丸都真係幾有牛味,入面仲帶住小小嘅牛骨湯嘅味道,食落去又真係唔錯喎;唐生菜就好爽脆,整體嚟講都唔錯,真係飽到今晚都唔使再食呀!

,聽到花膠雞湯好似好正咁,當然要去試下啦。

咁多嘢食完今晚都唔使食啦!首先個花膠雞湯嚟都真係好香,
半隻花膠雞湯

花膠都好爽口

醬料盤

,畀我哋自製醬料。我地首先試下啲脆肉鯇魚片
中山脆肉鯇魚片

,淥完之後都超爽口,都幾新鮮,
中山脆肉鯇魚片

如果切薄啲同細塊啲就更加完美!個冰豆腐索曬啲湯,
自家製蜂巢冰豆腐

牛骨汁濃湯牛丸

入面仲帶住小小嘅牛骨湯嘅味道,

食落去又真係唔錯喎;唐生菜就好爽脆
唐生菜

,整體嚟講都唔錯,真係飽到今晚都唔使再食呀!
2022-08-18
半隻花膠雞湯