2024-08-11
之前係新蒲崗見過嘅 "竹面譜",今日去太子發現新開左店舖。依間選用以優質食材烹製食品,一於試吓真味道嘅港式粉麵飯店啦!睇睇餐牌先,有新推出來自神戶兵庫縣嘅夢王蛋系列 : 夢王頂級A5和牛丼、鮑汁冬菇花膠二人餐、世一撈丁、炸夢王蛋等等,煮出美味佳餚。花膠二人餐 $138套餐包括鮑汁冬菇花膠配粉/麵/飯、各式飯類、脆炸系列、郊外油菜及冷熱飲品,份量足夠兩個人食,性價比高。花膠冬菇炆至軟身,鮑汁味香濃,花膠食起嚟帶點黏,充滿膠質,冬菇大大隻切片,幼身麵條爽口,與上湯拌勻一齊食,口感太滿足!夢王頂級A5和牛丼 (套餐+$29)餐廳除左主打花膠麵之外,仲有喜歡嘅夢王頂級A5和牛丼,我當然唔會錯過啦!和牛丼飯用上鹿兒島直送嘅頂級A5和牛,配埋溫泉蛋/流心蛋/太陽蛋/生食蛋嘅夢王蛋。和牛口感軟滑,牛味香濃,夢王蛋味道濃厚,飯吸收左流心蛋汁同牛肉汁,撈勻一齊食特別滋味。脆炸系列套餐嘅脆炸糸列我揀選炸蜆蚧鯪魚球同炸墨魚餅,另有炸韮菜餃、香茅炸雞翼及炸花枝丸。大大粒鯪魚球炸至金黃,外脆內軟,魚肉彈牙爽口,沾上自家製蜆蚧醬,帶鹹香味;墨魚餅非常香口,墨魚味道濃郁,加入左粟米,點埋酸甜醬,
花膠二人餐 $138
夢王頂級A5和牛丼 (套餐+$29)
脆炸系列
套餐嘅脆炸糸列我揀選炸蜆蚧鯪魚球同炸墨魚餅,另有炸韮菜餃、香茅炸雞翼及炸花枝丸。大大粒鯪魚球炸至金黃,外脆內軟,魚肉彈牙爽口,沾上自家製蜆蚧醬,帶鹹香味;墨魚餅非常香口,墨魚味道濃郁,加入左粟米,點埋酸甜醬,層次提升。
瑤柱上湯時菜 (+$3)
上湯好大碗,湯底以多小時熬製而成,鮮味十足,瑤柱味突出,生菜翠綠鮮爽,飲落清甜唔口渴。
餐飲配冷熱飲品,凍檸檬茶冰冰涼涼,檸檬清新,茶底唔澀,好消暑。