聖誕假期同朋友喺銅鑼灣食飯,我哋行經耀華街見到有間好好節日氣氛嘅餐廳🎄,叫「The Chippy」。再望餐牌,發現原來係食英式炸魚薯條Fish & Chips。店舖木系嘅裝潢滿有英倫風格🇬🇧,四周圍貼滿海報,整體感覺舒服又好Chill。同時,門口開得大,冬天有生風吹入嚟好通爽,唔焗促。餐廳主打英式食物,入口唔少英國地道品牌嘅食品同飲品。雖然部份產品唔係自家製作,但至少專賣呢類菜式嘅餐廳喺香港唔多🇭🇰,幾有特色。炸鱈魚薯條12oz(招牌)($198),你無睇錯,🐟炸魚超大條,我無磅喺手所以佢足唔足12安士我就唔知,但就肯定長超過12吋,同我手臂有得揮💪。炸皮記得要襯熱食🔥,佢算薄身,食落微微脆,唔油膩。炸魚用上鱈魚Cod Fish,魚肉肉質幾有彈性,而且亦算嫩滑,最重要係夠厚肉,大大啖肉,咁先至有滿足感。🍟搭配嘅係手切粗薯塊,薯肉好綿,份量多到食唔晒。炸魚薯條跟配三色醬🚦,左至右分別係青豆醬Mushy Peas、咖哩醬Curry Sauce同牛肉醬Gravy Sauce。三款之中咖哩最惹味,一啲都唔辣,似日式溝印度風🥘。我平日唔食青豆,不過變咗蓉又唔錯喎,就咁食好過沾魚食。牛肉醬貌似紅豆
炸鱈魚薯條
炸魚薯條跟配三色醬🚦,左至右分別係青豆醬Mushy Peas咖哩醬Curry Sauce牛肉醬Gravy Sauce。三款之中咖哩最惹味,一啲都唔辣,似日式溝印度風🥘。我平日唔食青豆,不過變咗蓉又唔錯喎,就咁食好過沾魚食。牛肉醬貌似紅豆醬,但味道比想像中淡。
炸熱狗腸
炸熱狗腸
炸熱狗腸(12吋)($48),珍寶香腸好大條🌭,外層同樣包住炸漿,質感稍為硬啲,但都脆。入面嘅香腸係豬肉腸🐷,口感彈牙,富鹹香。炸熱狗腸用紙皮包住,食用方便。
雞肉磨菇批
雞肉磨菇批
雞肉磨菇批($78),餐廳選用英國牌子嘅肉批Pukka Pie🥧。肉批焗起鬆化挺身,酥皮具牛油香,切開後肉餡一湧而出,入面係忌廉磨菇雞肉🐔,食落都OK,幾Creamy,而且係似曾熟悉嘅味道(罐頭湯?)。
小黃瓜
呢度提供多種醃菜Pickles,全部來自英國。醃菜配炸物一流,因為可解膩🤤。我要咗小黃瓜Gherkin($15),一條都切到成十幾片,口感爽脆多汁,酸酸哋帶少少甜,好開胃,又易入口🥒。
飲品方面,店員推介試吓英國汽水🥤,齋睇餐牌我完全無概念係乜味,有見及此,佢好好人拎晒出嚟俾我揀🤣。我哋要咗BEN SHAWS嘅Bitter Shandy以及Dandelion & Burdock,每罐$55,有啲貴🙈,但當試新嘢。前者有啲似檸茶溝啤酒🍻,有0.5%酒精;而另一款味道幾獨特,係蒲公英加牛蒡味,但我飲唔出,哈哈。
啱啱過咗世界杯🏆⚽️,再一次見到1966年英格蘭嘅勝利海報,就諗起暫時仲未Coming Home……🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿。另外,仲有老闆嘅珍藏:碧咸親筆簽名波衫。
總括嚟講,難得喺香港食到英式正宗炸魚薯條,味道不俗,情懷十足👍,感覺堅係有啲似喺英國嘅酒吧,過咗一個愉快嘅晚上。
小黃瓜