作為意大利粉🇮🇹達人,必定認識大坑呢個好地方,因為呢處簡直係我哋嘅天堂🙌🏻 附近周圍都係西餐廳、cafe同酒吧,琳琅滿目嘅菜式任君選擇,睇見我都想流口水,每次嚟親都可以搵到好嘢食。nocino 呢間係網絡紅店,出名物有所值,CP值高,瑞士意大利菜Lunch Set每人都係$148/ $168 (未計加1) ,包1款前菜、pasta加甜品,如果帶多兩個friend嚟就可以試晒成個lunch menu。我同朋友係網上訂座預約咗weekday lunch,等咗好幾個星期先有位,用餐時間限制1小時,我當天不幸地遲到冇得改時間,認真串嘴,所以我地一於一試究竟,到底係咪真係好味到,值得我哋等咁耐呢?Wagyu Beef Tartare (Appetizer)Milk Aioli - 用大蒜、雞蛋和橄欖油製成,有啲似平時我哋食開嘅蛋黃醬,裝飾為主。Roasted Celeriac - 一粒粒西芹頭提升吞拿魚嘅質感,更爽口。Crispy Potato - 一條條脆脆薯條平衡吞拿魚本身嘅清淡油膩感,令前菜唔會太膩,多重層次。Arancini Ticinese (Appetizer)呢款炸意大利飯團,內餡

Arancini Ticinese (Appetizer)
呢款炸意大利飯團,內餡有蘑菇同芝士,後者比例仲多過Risotto添,食落一啲都唔油膩同口乾,質感仲有啲似炸薯仔添。原來前菜和牛吞拿魚配炸飯團都幾夾。

Nduja Reginette (Pasta)
手工波浪麵味道方面十分之惹味搶口,感覺有啲似食緊韓國辛辣麵🌶️,但麵質再彈牙啲,長長嘅麵條撈埋辣醬汁,再散上一絲絲淡芝士,中和到少少辣味,變咗高級版撈麵😂我就對呢款麵出現係西餐廳有所保留,因為呢個世界唔會有人對即食麵抗拒掛?

Duck Ragu Creste Di Gallo (Pasta)
呢款花邊手工通心意粉形狀幾特別,將鴨肉汁鎖係空心嘅意粉裏內,加上鴨肉本身容易overcook變老,所以廚師以鴨肉絲處理,既可以保留肉質嫩滑又可以掛汁,別出心裁👍🏻但由於Nduja Reginette味道太濃太搶,變咗呢款意粉表現係相比下淡味一啲,有啲失色,不過都好好食😋

Odette's Tiramisu
正常發揮,普通甜品,冇咩Rum酒味。

總結,呢間以Lunch Set $200以下,但包含咁多瑞士意大利菜嚟講,性價比好高,上菜速度猶如本地茶餐廳。餐廳環境少少逼,以木傢俬作餐枱,但咁啱我果張似二手木材,枱上有幾條深深裂痕,見到侍應其實好難清理乾淨,有殘留污垢😅但以咁繁忙嘅西餐廳嚟講,大致上服務態度都可以😌

Wagyu Beef Tartare
Arancini Ticinese