2024-05-01
呢晚經過荃灣呢間泰菜 見到門口都有人望緊個menu 咁我都唔執輸 睇吓有咩好嘢食啦☺️ 見到啲食物都幾啱口味 就入咗去坐低啦北海道帶子娘惹牛油貓耳粉呢個貓耳粉好似fusion菜咁 面頭嘅北海道帶子輕輕煎香 再配上下面富有泰國特色嘅醬料🧈 食落口有少少娘惹嘅香料味 加上呢個貓耳粉加埋辣椒 番茄等嘅配料 所以食落口都有少少辛辣😻 個人就幾鍾意呢一個主食黃咖喱有豬 牛 雞三款可以選擇🥘 我地揀咗牛 入面嘅係牛腩嚟㗎 而且炆得好腍 配埋有少少辣嘅黃咖喱 味道幾出色🐮 黃咖喱入面仲有茄子 長豆 洋蔥 番茄仔等嘅配料 更加可以均衡飲食🍅 呢個咖喱本來係配白飯 但仲有另一個選擇就係轉印度薄餅🍕 硬係覺得印度薄餅配咖喱好正 所以就加配咗 果然呢度嘅薄餅整得幾好 夠晒乾身同埋香口甘蔗蝦配魚子蛋黃醬甘蔗蝦嘅外層係脆炸蝦滑 而入面係一條充滿蔗汁嘅甘蔗🎋 外層嘅脆炸蝦滑點埋蛋黃醬真係好夾 仲可以加啲三文魚子增加口感同鮮味🐟 芒果糯米飯甜筒呢個甜品造型特別 甜筒底下有糯米飯 椰漿 椰子雪糕🍦而側邊就有芒果粒粒同埋一啲果仁 估唔到呢一個芒果糯米飯配埋甜筒係咁夾嘅🥭 特別係個椰子雪糕味道清清地 唔會搶晒糯米飯嘅香味飲
北海道帶子娘惹牛油貓耳粉
黃咖喱
甘蔗蝦配魚子蛋黃醬
芒果糯米飯甜筒
飲品
THAI MILK TEA 同埋THAI GREEN MILK TEA 兩個都好有泰式風味☕️ 預先包裝喺樽仔入面 仲提供埋冰杯俾我哋倒出嚟飲 兩款都唔會太甜 個人就比較鍾意綠茶嗰款多啲 因為比較特別🍵
呢間泰菜嘅配搭新派得嚟又有泰菜嘅神韻💛 如果鍾意泰國嘢嘅朋友可以嚟試一試啊