喺日本食過牛腸鍋之後就念念不忘,朋友今日介紹我去荃灣食一間隱世居酒屋「瀛燒居酒屋」,推介佢哋嘅牛腸鍋,一於就去試一試佢✌🏻去到餐廳門口已經見到差唔多坐滿晒人,好彩有訂位啫😆入面嘅裝修好有特色,同日本嘅居酒屋一樣,牆上貼滿日本嘅海報同埋掛咗日本嘅燈籠🏮最可惜聽日要返工,如果唔係一定試吓佢嘅$199啤酒同清酒放題🥲牛腸鍋牛腸、金菇、冬菇、雞髀菇、京葱、黃芽白、白菜、粉條一上枱會用個爐熱住等佢煲滾,湯底帶點微辣,牛腸偏瘦而冇羶味,咬落去煙煙韌韌帶油脂香,所有蔬菜都吸滿湯汁嘅味道,水準拍得住日本嘅牛腸鍋👍🏻刺身三點盛合三文魚、赤身、帆立貝三文魚充滿魚油香,入口柔滑肥美,帆立貝新鮮爽口,加上魚籽口感豐富飛魚籽玉子燒推介👍🏻入口絲滑充滿蛋汁嘅玉子燒加入飛魚籽,可以根據自己嘅喜好灑上蔥花同蘿蔔蓉,味道一流煙燻豬肝味道有啲似鮟鱇魚乾,配上蔥花同酸汁,入口細膩而香濃,非常適合送酒嘅小食串炸三文魚親子、日本白飯魚蛋、沙錐魚、日本青椒仔佢哋嘅炸串亦做得非常出色,炸粉唔會過厚,魚肉嫩滑,白飯魚蛋爽口彈牙,青椒仔外脆內軟串燒秋葵、番薯仔、冬菇最後我哋點咗幾串蔬菜,番薯仔香甜軟糯,冬菇香口又juicy,秋葵爽脆加

牛腸鍋
牛腸、金菇、冬菇、雞髀菇、京葱、黃芽白、白菜、粉條

刺身三點盛合
三文魚、赤身、帆立貝

飛魚籽玉子燒

煙燻豬肝

串炸
三文魚親子、日本白飯魚蛋、沙錐魚、日本青椒仔

串燒
秋葵、番薯仔、冬菇
最後我哋點咗幾串蔬菜,番薯仔香甜軟糯,冬菇香口又juicy,秋葵爽脆加上木魚花,大大提升咗蔬菜嘅清新味道

白桃燒酎
蜂蜜綠茶

📍瀛燒居酒屋 (荃灣)
荃灣享和街5-7號香城大廈地下1號舖

人均消費:$300-400