2024-06-02 24 瀏覽
👧🏻今次約咗朋友出街,最方便都係留喺商場搵食,今次就搵到位於荃灣廣場嘅摩登堂More Than食泰國菜🇹🇭,餐廳光猛夠晒闊落,不論熟食定係飲品甜品選擇都非常多,難怪一睹晚飯時間全場爆滿!🌟手打月亮炸蝦餅手打炸蝦餅一客有六件,用麵包糠包裹再炸。蝦肉🦐爽口彈牙,可以再點泰式辣醬/是拉差醬,墊底就有幾片炸蝦片。👧🏻就幾鐘意呢個菜式!🌟沙嗲雞肉串燒呢度嘅串燒最少要叫三串起,可以揀豬肉/雞肉/牛肉。串燒唔會燒得太燶,所以食到雞肉都幾多汁。精粹所在就係沙嗲醬,面層鋪上大量花生碎🥜,醬汁花生同沙嗲味夠濃!🌟冬陰功海鮮湯冬陰功可以選二人/四人份量,話到明係冬陰功海鮮湯,果然有唔少海鮮🦞,包括蝦🦐、魷魚、青口、蜆。湯底集酸、甜、辣於一身,仲要充滿海鮮甜味,算係幾岩香港人口味嘅湯!(本身見到餐牌標示🌶️🌶️🌶️就驚太辣,店員話可以落單後同佢地講要小辣🌶️,岩曬又唔食得辣但又想飲冬陰功嘅👧🏻🩷)🌟和牛泰式炒河呢到嘅炒河粉並唔係我地食開嘅爽口重米香嘅粵式河粉,而係夠曬煙韌嘅粗炒河粉,有少少感覺似食薯粉🤣,幾得意!和牛就係火鍋果款嘅薄切牛肉片,幾香肉味,不過略嫌牛肉份量太少😭。🌟生椰楊枝金露朋友就叫咗杯椰楊枝金露,飲落

🌟手打月亮炸蝦餅

🌟沙嗲雞肉串燒

🌟冬陰功海鮮湯

🌟和牛泰式炒河

🌟生椰楊枝金露
朋友就叫咗杯椰楊枝金露,飲落口感有啲似沙冰🍧,內裏有齊芒果粒、柚子、西米,椰汁味幾濃郁,口感亦幾豐富!

🌟焦糖嘉年華丹麥厚吐司
食完正餐其實已經好飽,但冇理由唔試呢度嘅甜品!丹麥厚吐司🍞面層烘得香脆,再配上大量焦糖醬、爆谷、焦糖雪糕、焦糖脆餅,超飽肚又甜美!