2022-12-08
最近先知道三聖邨的海天花園酒家開咗分店喺荃灣,聽講呢間酒樓經常排長龍,今晚一於同屋企人試吓佢嘅晚飯☺️ 酒樓地方大,有卡位也有圓枱,環境舒適,而且有海景睇🌊🥢荔枝柴薰香鵝皇燒鵝係海天花園酒家嘅著名菜式,有好香嘅荔枝柴味😍燒鵝皮薄脆口,肉質多汁又滿嘴留香。可惜唔夠熱,而且偏油😅🥢柚子蝦球好香嘅柚子味,蝦球好大粒而且好香口,肉質彈牙,味道唔錯,不過食物都係唔夠熱🫣🥢清蒸老虎斑蒸魚豉油調校得好好,蒸煮時間也剛剛好,不會過熟,老虎斑肉質很滑👍🏻🥢啫啫豬頸肉芥蘭煲上菜熱辣辣,好香嘅蝦醬味,豬頸肉彈牙,芥蘭也不會過淋,而且份量也很多🫶🥢生炒臘味糯米飯味道唔錯,不過冇花生,而且比較油,食咗半碗已經覺得好漏😅📍海天花園酒家(荃灣)地址: 荃灣大河道100號海之戀商場1樓1015-7號舖#hkfoodiebuddy #hkig #hkiger #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfood #hkfoodlover #foodielife #foodpics #igfood #igfoodie
🥢荔枝柴薰香鵝皇
🥢柚子蝦球
🥢清蒸老虎斑
🥢啫啫豬頸肉芥蘭煲
🥢生炒臘味糯米飯
味道唔錯,不過冇花生,而且比較油,食咗半碗已經覺得好漏😅
📍海天花園酒家(荃灣)
地址: 荃灣大河道100號海之戀商場1樓1015-7號舖
#hkfoodiebuddy #hkig #hkiger #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfood #hkfoodlover #foodielife #foodpics #igfood #igfoodie #相機食先 #香港美食 #美食 #吃貨 #海鮮 #海鮮酒樓 #食海鮮