2024-10-19 692 瀏覽
早上八點已有十多人排隊,一開門入去自己搵位,侍應很快便開茶,早茶有孖寶餐及一些特價點心,都算多選擇,落單後點心都快到及熱辣辣,點心有一定水準,真材實料,份量也足夠,兩人食六個點心也很飽,環境清潔但枱與枱之間距離較近,隔離枱如大聲說話也較嘈,九點已坐滿人,荃灣早茶不錯的選擇。
2024-10-13
$100 (早餐)
鳳爪排骨飯
叉燒包
牛肉球
花膠灌湯餃
2024-10-18 786 瀏覽
呢間酒家主打高質粵菜,無論係點心、燒味,定係煲湯都好有水準。今次我哋嘗試咗佢哋嘅早市點心同午市優惠組合,每一樣都好好味!🍴🍤 早市超值孖寶 (鮑魚燒賣, 牛肉球)呢個早市超值孖寶非常抵食!首先係鮑魚燒賣,燒賣本身已經好飽滿,內餡係豬肉同蝦,上面仲放咗一隻細細嘅鮑魚,味道非常高貴,成個燒賣瞬間升級到另一個層次。每一口都充滿鮮味,真係極度滿足。牛肉球亦係一個唔錯嘅選擇,牛肉滑嫩且冇筋,咬落去好有彈性。牛肉中混入咗馬蹄,增加咗少少脆口嘅感覺,味道調得啱啱好,係傳統點心中嘅一個經典之作。呢個孖寶組合真係抵玩又好味!🥢🥟 極品花膠灌湯餃極品花膠灌湯餃係呢度嘅招牌之一。湯底好清甜,花膠同雞湯嘅鮮味完全融入湯中,令每一口湯都好濃郁。充滿膠質嘅花膠令餃子口感特別滑溜。呢個湯餃唔單止味道好,仲有滋補功效,真係食完舒舒服服。🍲午市自選優惠組合:🍗 鮑魚汁炆鳳爪呢個鮑魚汁炆鳳爪係午市優惠組合之一,鳳爪炆得非常入味,啖啖都有鮑魚汁嘅香味。鳳爪煮得好腍軟,食完嘴唇都有啲黏黏地嘅感覺,真係好正!🦆 煙燻樟茶鴨煙燻樟茶鴨係另一道優惠組合菜,呢個菜式用咗傳統嘅煙燻方法,令鴨肉充滿咗樟茶嘅香氣。鴨皮燒得脆卜卜,而鴨肉則
🍤 早市超值孖寶 (鮑魚燒賣, 牛肉球)
🥟 極品花膠灌湯餃

午市自選優惠組合:
🍗 鮑魚汁炆鳳爪
🦆 煙燻樟茶鴨
煙燻樟茶鴨係另一道優惠組合菜,呢個菜式用咗傳統嘅煙燻方法,令鴨肉充滿咗樟茶嘅香氣。鴨皮燒得脆卜卜,而鴨肉則保持嫩滑,帶有少少煙燻嘅味道。樟茶鴨係一道需要技巧同心思嘅菜,呢度嘅做法真係好出色!🦆

燒味
🕊️ 潤燒石岐乳鴿(壹隻)
呢隻乳鴿燒得非常香,皮脆肉嫩,燒得啱啱好,鴿肉本身嘅鮮甜味都保留住。鴿肉份量適中,油香四溢,成個口感好豐富,食完真係令人回味🕊️

推薦大家試下花膠灌湯餃同潤燒石岐乳鴿,呢兩道菜真係無論食材定係烹調工藝都好好味!
2024-09-30
2024-08-29 1591 瀏覽
🌊海景酒樓 海天花園酒樓(海之戀店)🌊位於荃灣的這一家酒樓 不但有超開陽的海景 下午茶更是超抵價$48.8/ 兩個點心 兩個人 人均$70-90 會吃超飽這個景觀 帶長輩來 會被讚超久😆🥢鮑魚燒賣鮑魚雖然不是很大粒 彈,勝在仍然彈牙 燒賣亦有很多蝦肉🥢炸鮮奶這個是本人最愛 不是很多地方可以吃到 奶香超濃郁 推薦要試一下🥢蔥花炸兩腸粉即叫即炸 油炸鬼仍然是非常脆 水準之作🥢薑蔥牛柏葉牛柏葉的份量一點也不少 薑蔥調味很不錯 推薦-推薦指數: 🌟🌟🌟🌟🌟/5性價比指數: 🌟🌟🌟🌟🌟/5 -📍海天花園酒家 (荃灣)🔎荃灣大河道100號海之戀商場1樓1015-7號舖
🌊海景酒樓 海天花園酒樓(海之戀店)🌊
位於荃灣的這一家酒樓 不但有超開陽的海景 下午茶更是超抵價
$48.8/ 兩個點心
兩個人 人均$70-90 會吃超飽
這個景觀 帶長輩來 會被讚超久😆
🥢鮑魚燒賣
鮑魚雖然不是很大粒 彈,勝在仍然彈牙 燒賣亦有很多蝦肉
🥢炸鮮奶
🥢蔥花炸兩腸粉
即叫即炸 油炸鬼仍然是非常脆 水準之作
🥢薑蔥牛柏葉
牛柏葉的份量一點也不少 薑蔥調味很不錯 推薦
推薦指數: 🌟🌟🌟🌟🌟/5
性價比指數: 🌟🌟🌟🌟🌟/5
📍海天花園酒家 (荃灣)
🔎荃灣大河道100號海之戀商場1樓1015-7號舖
2024-08-22 1165 瀏覽
平日午市已經唔係好多客人,落單落到錯晒,啲嘢食嚟到又唔熱!同經理反映,佢嘅態度又不屑!10分失望!途中為等咗一個鐘頭先出餐蝦腸粉,蝦又有沙,放低10秒已經完全唔熱!

2024-07-21 1340 瀏覽
猶豫了一下還在海天點了一份京醬肉絲。實在是太難吃了,特別的酸,就算是香港味道都太酸了,估計是咕嚕肉的5倍酸。應該稱為醋溜肉絲。來這家餐廳千萬不要點這道菜啊。爆個坑給大家。
。來這家餐廳千萬不要點這道菜啊。爆個坑給大家。
2024-07-21
2024-07-04 1791 瀏覽
記得之前lunch time或者週末要排隊的 今天剛好不用排隊所以帶個客戶去飲茶點知今次很不好的體驗首先 前台服務態度不太友善 沒有耐性 我說幫我hold住張台 五分鐘先 我帶朋友上來回來後已經被其他人坐了叫我等其他台坐下之後 服務員積極介紹「上湯開邊大蝦煎面」 我想講 d蝦冇肉嘅 仲要係炸過的怪不得咁積極推介 應該係不新鮮的其他食物都難食 匠茶鴨係乾的 xo醬炒粉都係凍的 鬆化蛋散有油益味仲有已經唔想提…🫣🫣🫣相比以前差了很多下次不會幫襯咯
記得之前lunch time或者週末要排隊的
今天剛好不用排隊
所以帶個客戶去飲茶

點知今次很不好的體驗
首先 前台服務態度不太友善 沒有耐性
我說幫我hold住張台 五分鐘先 我帶朋友上來
回來後已經被其他人坐了
叫我等其他台

坐下之後 服務員積極介紹「上湯開邊大蝦煎面」
我想講 d蝦冇肉嘅 仲要係炸過的
仲有已經唔想提…🫣🫣🫣

相比以前差了很多
下次不會幫襯咯
2024-06-12 2131 瀏覽
今日同屋企人過嚟食生日飯~酒家環境都幾靚~如果早啲book位坐窗邊仲可以有海景添🤣食物方面今次叫咗一個半席嘅set 都有好多同款嘅餸比較出色嘅係龍蝦伊麵🦞龍蝦伊麵個汁都幾好食🤤唔使啲肉都唔少🥰另外有一個燒鵝個皮都燒得好脆 而且啲肉都記得好靚唔會黐晒啲骨~額外又叫咗個咕嚕肉顏色整得好好睇~味道都唔錯 啲肉唔會好多肥肉最後仲有個壽包同荷葉飯呢個就正正常常冇咩特別啦~最後埋單八個人都食咗三千幾蚊開瓶費每枝要$100個人就覺得有啲唔抵~ 不過如果食生日飯嚟講都算可以一試👍🏻
今日同屋企人過嚟食生日飯~
酒家環境都幾靚~
如果早啲book位坐窗邊仲可以有海景添🤣

個皮都燒得好脆
而且啲肉都記得好靚
唔會黐晒啲骨~

額外又叫咗個咕嚕肉
顏色整得好好睇~
味道都唔錯 啲肉唔會好多肥肉

最後仲有個壽包同荷葉飯
呢個就正正常常冇咩特別啦~

最後埋單八個人都食咗三千幾蚊
開瓶費每枝要$100
個人就覺得有啲唔抵~
不過如果食生日飯嚟講都算可以一試👍🏻
2024-03-31 2120 瀏覽
拜完山去飲茶,假期關係,未夠12點到仲大把枱。訂10人枱,凳夠但餐具得八套,同係隔離擺緊位嘅疑似經理講,未講完已經西晒面喝我話咪夠凳!無敵!同佢講係餐具唔夠就好似我煩住佢咁講等陣!最後叫咗另一個攞嚟!其後所有黑色西裝嘅所有疑似部長/經理級嘅態度都無比一置咁”西”! 得啦!簡直冇敵!只有幾個送點心嘅姐姐比較正常。食物水準免強合格,冇乜特別,未算難食但絕對唔可以話好食。想支持香港消費都唔容易!咁唔鍾意咪唔好做囉!服務態度同成本冇太大關係
拜完山去飲茶,假期關係,未夠12點到仲大把枱。
只有幾個送點心嘅姐姐比較正常。
食物水準免強合格,冇乜特別,未算難食但絕對唔可以話好食。
想支持香港消費都唔容易!
咁唔鍾意咪唔好做囉!
服務態度同成本冇太大關係
2024-03-06 3382 瀏覽
囝囝Theo一百日了❣️早前的星期六訂了荃灣位於海之戀的海天花園酒家,簡簡單單地兩家人吃飯,順便提早團年٩(๑❛ᴗ❛๑)۶/🌟龍躉兩味 $488/份碧翠炒球龍躉球啖啖肉的十分惹味,連帶荷蘭豆也特別好吃!鮮蟲草花蒸腩件伴上蟲草花清蒸,肉質清甜,魚肉滑溜;就連墊底的雲耳吸收了魚的精華和豉油汁,也顯得份外美味😋🌟精品黑豚叉燒王(半肥瘦) $138厚切的半肥瘦叉燒意外地好吃,香甜的蜜糖汁、微焦的外皮和軟腍入味的肉質,吃過大圍小館的老爺奶奶一家們說好像這裡還要出色呢ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)⭐️煙燻樟茶鴨(半隻) $148鴨肉軟嫩,外皮軟Q,味道吃起來像煙鴨胸,個人挺喜歡;不過不是個個都喜歡煙燻的味道呢🙈/🌟鮮菠蘿黑豚咕嚕肉$128外皮脆卜卜,內裡是軟腍腍的豬肉,掛上酸酸甜甜的醬汁,非常開胃🤤⭐️翡翠珍菌炒蝦球 $148蝦球彈牙、有蝦味,炒菇菇也很香,美中不足就是更多蝦就好了lol⭐️蠔皇花菇鵝掌煲 $148收集意見:鵝掌大大隻,和花菇都一樣,炆得軟腍入味🌟上湯瑤柱浸豆苗 $128豆苗鮮綠爽翠,簡簡單單的上湯和瑤柱已很好味☺️🌟瑤柱鮮蝦荷葉飯 $138是日的MVP,大家都大讚👍🏻有荷葉香,飯粒飽滿濕潤,夾雜蝦乾及
🌟龍躉兩味 $488/份
碧翠炒球
龍躉球啖啖肉的十分惹味,連帶荷蘭豆也特別好吃!
鮮蟲草花蒸腩件
🌟精品黑豚叉燒王(半肥瘦) $138
⭐️煙燻樟茶鴨(半隻) $148
🌟鮮菠蘿黑豚咕嚕肉$128
⭐️翡翠珍菌炒蝦球 $148
⭐️蠔皇花菇鵝掌煲 $148
收集意見:鵝掌大大隻,和花菇都一樣,炆得軟腍入味
🌟上湯瑤柱浸豆苗 $128
豆苗鮮綠爽翠,簡簡單單的上湯和瑤柱已很好味☺️
🌟瑤柱鮮蝦荷葉飯 $138
是日的MVP,大家都大讚👍🏻有荷葉香,飯粒飽滿濕潤,夾雜蝦乾及粟米粒等配料,鮮香美味;可惜last order時再encore卻沒有了荷葉,有比較有傷害之下,就覺得單純的炒飯單調了一點σ(・ ・`*)
🌟瑤柱金菇炆伊府麵 $158
平時飲宴最唔會食嘅伊麵同樣地出色,麵條爽滑,掛汁入味,也不會過鹹,大家讚不絕口!我都忍唔住試番一啖邪惡的碳水化合物🤣
🌟桃膠蛋白杏仁茶 $28
我最愛嘅蛋白杏仁茶,又香又滑🤤加入了軟Q的桃膠,滿滿的膠原蛋白,平時厭惡杏仁的老公也吃過不停😏
八人消費加一連酒水後一共$2248,整體的菜式質素很不錯,座位空間也很闊落!可以容納到BB車💯而且有隔板,很有私隱的感覺.ᐟ.ᐟ
‼️美中不足的是我們預早了訂八點枱,等到九點先有得食😥有試客人付了訂金也一樣要等位,原來訂枱是有資格等位的意思🫣
另一樣令人生氣的說是最尾加單的荷葉飯,不幸遇上一個冇禮貌的傳菜,又要問人係咪叫左荷葉飯,答佢又發脾氣話佢對緊單;然後我們奇怪沒有了荷葉,又態度很差地說荷葉飯都是炒飯加塊荷葉,串串貢的態度令人生氣😤‼️
雖然很勞氣,不過帶位的經理又很客氣地為我們安排Theo的位置,加上食物的確很不錯,還是會想比多次機會佢( ー̀֊ー́ )✧
  • 精品黑豚叉燒王(半肥瘦)
  • 瑤柱鮮蝦荷葉飯
2024-02-25 1773 瀏覽
帶住兩個小朋友食飯,叫白飯叫第四次先上到,前後成半個幾鐘,送都就嚟食晒,個個樓面都係話幫你跟跟之後就無件事。粉絲蒸扇貝又極多油,質素同服務差咗好多,一定唔會再幫襯。
2024-02-20 1854 瀏覽
大同初九拜年慶生🎉🎂原本想book彩薈軒,點知婚禮🤵‍♀️唔受晚飯🥣市,轉咗book海天。Book咗6:30pm,齊人入,俾咗中間間板既半房大枱俾我地12個人連BB,新年有專用套餐同散叫餐單,最後我發板叫咗精品黑豚叉燒皇($138),味道ok,唔夠肥。黃金脆皮文昌雞一隻($288),唔夠大隻。雙葱炒安格斯牛肉($148),牛肉唔夠。翡翠珍菌炒蝦🍤球($148),唔夠蝦。羊肚耳蟲草花泡菜苗($108),菜苗比想像中💭鮮甜。瑤柱鮮蝦🦐荷葉飯($138),味道一般。瑤柱金菇炆伊府面($138),都係一般。杉虎斑一條($328),魚🐟幾滑彈牙,門口游水嗰d。我地仲切咗蛋糕🎂,要收切餅費($100)。埋單時先知白飯($48),叫咗3個仲貴過荷葉飯。前菜花生🥜兩碟,每碟$56,茶位$16個,收咗10個。所以新年都係搵食艱難😩,唔怪之得香港人返大陸搵食
叉燒
炒牛肉
杉虎斑
Chateraise蛋糕
2023-12-30 3108 瀏覽
荃灣區海之戀的“海天海鮮酒家”都算是名店;以往好彩甚至有海景位置,今天是入口的魚池旁!今天得兩老所以點了四樣點心,沒有叫粉麵!未夠12點到,雖然不用等可以直接入座,有欠理想!四樣點心都唔錯,但是太太發覺有兩樣是油炸的比較肥膩,吃不到一半的份量!
2023-12-24 2136 瀏覽
訂了枱跟長輩吃晚飯,選了一個六人餐,食物質素也不素。瑤柱石斛燉響螺湯 清甜、滋潤。西澳洲龍蝦 上湯焗府伊麵龍蝦肉新鮮爽彈。清蒸海沙巴斑 時間掌握得好,剛熟。XO 醬翡翠炒北寄貝鮑魚伴鵝掌 份量足。陳皮脆香燒鵝皇 皮脆肉嫩。瑤柱鮮蝦荷葉飯 飯滿滿荷葉香 還有五穀粗糧糕 煙靭好吃。食物質量也不錯,唯有些員工的服務態度差,正當我們在找自己的枱號時,員工說呢張咪係囉,又冇枱號牌在枱面食客如何知道呢。 又有用過的牙簽放在我們的餐具旁,好唔衞生啊!

訂了枱跟長輩吃晚飯,
選了一個六人餐,食物質素也不素。

瑤柱石斛燉響螺湯 清甜、滋潤。

西澳洲龍蝦 上湯焗府伊麵
龍蝦肉新鮮爽彈。

清蒸海沙巴斑 時間掌握得好,剛熟。

XO 醬翡翠炒北寄貝

鮑魚伴鵝掌 份量足。

陳皮脆香燒鵝皇 皮脆肉嫩。

瑤柱鮮蝦荷葉飯 飯滿滿荷葉香
還有五穀粗糧糕 煙靭好吃。

食物質量也不錯,
唯有些員工的服務態度差,
正當我們在找自己的枱號時,
員工說呢張咪係囉,
又冇枱號牌在枱面食客如何知道呢。
又有用過的牙簽放在我們的餐具旁,
好唔衞生啊!
2023-12-17 1410 瀏覽
星期日,諗住同屋企人一齊去飲茶。😄去到明明有位,但門口個女職員話你都要撳飛。好,咁我就撳飛啦。😅點知都要等咗5分鐘。🥲入到去,又擺唔齊位,我就同早更女部長講,叫佢加多兩個位。🥸個女部長態度好差咁講,我睇卡做嘢㗎,唔使你講。😫好坐低,佢擺位嗰陣時隻隻杯、碟、碗,飛埋嚟,嘭嘭聲,好似想攞你命咁。🥶令你生命安全受到威脅。😨咁佢就喝問我,飲咩茶?😱我就好平靜咁問佢一句,咁你哋依度有咩茶啊?🤔哇!😳佢就即刻嚟料。😡一輪機關槍咁講嘢,🙄快到你都聽唔到佢講咩。🤔跟住大大聲咁喝一句😡:你慢慢諗啦,我唔得閒理你。之後佢就轉身走咗去。😰我唔係約屋企人,我都走咗去啊。😓卒之一個人喺度等,🤔真係諗都諗唔到☹️嗰個早更女部長就再回頭鬧我⋯⋯下刪減100字鬧到有第二個職員埋嚟佢先肯停口。唉,今時今日都好難搵到間咁嘅酒樓啦。食食吓又見到有個職員走埋去另外一台,趕個客走,嗰台客係老人家嚟嘅,佢話人哋霸住張枱要人哋埋單走人。😨過咗幾分鐘,我見到個老人家舉手叫揸住張點餐紙叫職員。😊但個職員一埋去就話:你係咪埋單埋單!🙄我聽到都呆咗呆,人哋係落單叫嘢食。🤓好彩老人家屋企人,大約5分鐘後到場,咁先嗰兩個老人家先冇俾人趕走同埋有
星期日,諗住同屋企人一齊去飲茶。😄
去到明明有位,但門口個女職員話你都要撳飛。
好,咁我就撳飛啦。😅
點知都要等咗5分鐘。🥲
入到去,又擺唔齊位,我就同早更女部長講,叫佢加多兩個位。🥸
個女部長態度好差咁講,我睇卡做嘢㗎,唔使你講。😫
咁佢就喝問我,飲咩茶?😱
我就好平靜咁問佢一句,咁你哋依度有咩茶啊?🤔
哇!😳
佢就即刻嚟料。😡
一輪機關槍咁講嘢,🙄
快到你都聽唔到佢講咩。🤔
跟住大大聲咁喝一句😡:你慢慢諗啦,我唔得閒理你。
之後佢就轉身走咗去。😰

我唔係約屋企人,我都走咗去啊。😓

卒之一個人喺度等,🤔

真係諗都諗唔到☹️
嗰個早更女部長就再回頭鬧我⋯⋯下刪減100字
鬧到有第二個職員埋嚟佢先肯停口。
唉,今時今日都好難搵到間咁嘅酒樓啦。

過咗幾分鐘,我見到個老人家舉手叫揸住張點餐紙叫職員。😊
但個職員一埋去就話:你係咪埋單埋單!🙄
我聽到都呆咗呆,人哋係落單叫嘢食。🤓
好彩老人家屋企人,大約5分鐘後到場,咁先嗰兩個老人家先冇俾人趕走同埋有嘢食。😎

但我喺酒樓用膳時間大約個半小時,😎
見到有一台食客,同個經理打個招呼,個經理就自動自覺留張新枱俾佢。😱
真係又方便又快捷😮
點樣食飯飲茶都得。如果你識得佢啲職員。😵‍💫😵‍💫
但我係見唔到佢無撳飛或者拎住張飛,(但門口已經有大量人排緊隊。)😨
真係今時今日咁嘅服務態度…………..

我真係好後悔👉👈,我喺入去之前🤔,無上open rice 睇吓佢啲食評,如果有睇到我就唔會中伏啦!
2023-12-17
5 分鐘 (堂食)
$90 (早餐)
2023-12-11 1066 瀏覽
服務態度非常之差 早茶時段 落左單 等左半個鐘一樣食物都沒到 半個鐘之後去吹單一直沒人理我 揾左個部長 佢叫我等等 一等又吾見左人最後我行到收銀處 了解到底有冇落單先有2樣和暖嘅食物比我去到呢到我已經一頭霧水 咁到抵係有落單定冇落單然後收銀就用好悔氣嘅態度同我講一樣都冇落單,而家落等半個鐘,跟住就掉咗張類似單嘅飛仔俾我去到最後 我同部長講如果未嚟嘅食物我唔要啦,然後佢先拎埋剩低嘅點心俾我至於茶水 係暖嘅 吾系熱!係暖點心都係暖嘅 絕對吾會再黎

服務態度非常之差
早茶時段 落左單 等左半個鐘一樣食物都沒到