2019-05-15 267 瀏覽
話說我有個friend係一個沾麵達人,佢真係試哂全港每一間沾麵店,而且每間都會比到詳細嘅評語。所以當佢話荃灣呢間「麵屋福」幾好食,我就即刻黎左試😂8點黎到,門口依然大排長龍😫 好彩沾麵呢啲野食得夠快,等左十幾分鐘就有得入!全店得3款沾麵湯底揀,我叫左蕃茄湯底,朋友叫左黑蒜油。先講蕃茄湯,湯底夠哂濃蕃茄味,舀起見到一舊舊蕃茄肉,真材實料👍🏻 湯底亦有用豬瘦肉熬,仲有叉燒、旬、蛋等餸。叉燒唔會過肥,幾有肉味。食到最後,我加左啲木魚湯落湯底度一齊飲。木魚湯有幫手減走嘅油,飲落都幾清甜,但食完碗麵太飽,飲唔哂成碗🤓黑蒜油湯底都好香濃黑蒜味,但比蕃茄湯底更油同更飽肚。所以朋友到最後都飲唔落個木魚湯😂總括黎講,荃灣唯一嘅沾麵店真係做得唔錯,沾麵夠正宗,湯底唔會過咸。如第時上左軌道後,可以加埋餃子、炸物等日式小食就更好喇😍

全店得3款沾麵湯底揀,我叫左蕃茄湯底,朋友叫左黑蒜油。