2023-10-25 163 瀏覽
今日同朋友去咗荃灣行街,到食晚飯嘅時間就去附近搵吓有乜嘢食,朋友記得有一間有川菜、有串燒,仲有歌聽同酒飲嘅餐廳。這間餐廳叫漁樂場,位於荃灣眾安街55號大鴻輝中心6樓,餐廳環境都唔錯,每一張枱都夠闊落,座位又坐得舒服,樓底高舞台大,仲有好多專業設備嘅音響,亦有駐場歌手唱歌,亦可點歌聽及上台唱,真係氣氛熱鬧。我哋最先叫川菜,皇牌蕂椒烤江團魚,江團魚比鯰魚滑嫩,肉質更緊致,而且冇草腥味,亦都少細骨肉又滑,條烤魚都配上濃郁醬料,魚肉鮮嫩多汁,外層烤至金黃酥脆,每一口都能感受到魚肉的鮮味和醬料的香氣,加上條魚都好大條,夠哂我哋兩個人食,但個湯汁味真係好正,魚夠我哋都加多個川粉落去享受埋個湯汁。跟住就叫串燒,叫咗燒茄子、燒牛肉及燒海蝦。燒茄子都好好味,茄子燒得熟透亦保留到濕潤嘅茄子肉,真係好嫩滑多汁,而且茄子加咗香蔥、蒜蓉、芝麻更加入味,真是香噴噴及入口熱辣辣。而燒孜然牛肉有5串好抵死,牛肉燒到啱啱好肉質仲好嫩滑,牛肉嫩紅,唔會過熟,保留左牛肉嘅肉汁,入口牛肉味仲有香濃孜然味,加上芝麻同辣味粉更增添味道層次。燒海蝦就要必點,一碟4隻又係好抵食,食得出隻蝦非常新鮮,炭燒後肉質依然保持爽口彈牙,加上蝦

跟住就叫串燒,叫咗燒茄子、燒牛肉及燒海蝦。燒茄子都好好味,茄子燒得熟透亦保留到濕潤嘅茄子肉,真係好嫩滑多汁,而且茄子加咗香蔥、蒜蓉、芝麻更加入味,真是香噴噴及入口熱辣辣。而燒孜然牛肉有5串好抵死,牛肉燒到啱啱好肉質仲好嫩滑,牛肉嫩紅,唔會過熟,保留左牛肉嘅肉汁,入口牛肉味仲有香濃孜然味,加上芝麻同辣味粉更增添味道層次。燒海蝦就要必點,一碟4隻又係好抵食,食得出隻蝦非常新鮮,炭燒後肉質依然保持爽口彈牙,加上蝦頭香濃嘅蝦膏,鮮甜無比,真好食。最後叫咗個小食辣子雞,都幾乾夠辣,外脆內嫩,辣味和麻味完美融合,帶來一種舌尖上的刺激感。

飲品朋友就叫咗霸氣芒果冰沙,有芒果的濃郁香甜,亦有冰沙的口感清爽,給人帶來無限的涼意和滿足感,又大大杯好抵飲。我就叫酒飲,叫咗碳酸蜜瓜精釀啤酒,真係好適合女仕飲嘅啤酒,蜜瓜味重,甜甜地好易入口,又係大大杯好配合食烤魚同串燒。

這間餐廳除咗有美食之外,仲會有歌手現場表演,一路食一路聽唱歌,感覺好開心。我下次再來食,必定再帶其他朋友來,因為香港少見令人咁開心嘅餐廳。