2021-09-27
不止一訪古今二,作為荃灣友呢間餐廳一直都係我最喜歡既外帶店之一,貪佢質素不俗之餘又可以用APP撳定外賣準時去拎仲有折扣。最近終於有時間食低堂食打番張卡好好食番個食評。餐廳賣點係提供各款有創意既日式料理,款式種類選擇好多,淨係特色卷物已經多到令人花多眼亂,每次都要花好多時間做選擇唔可以全部都要。.荃灣裝修比觀塘店光猛好多,感覺整齊簡單。餐廳唔算好大,每次去到人流都幾多幾滿,訂左位先去會穩陣少少。.柚想蝦你 💲78⭐️3.7/5每次去到古今二都必點沙津,佢既沙律份量好足同埋試左幾款都好食。今次試“柚想蝦你”沙津,內容係:甜蝦刺身、牛油果、柚子、蟹籽、蘋果、沙津菜、海草、車厘茄溝柚子汁。基本上佢菜底同沙津汁都差唔多,換既主要係配料部份。我特別喜歡佢既沙津醬,雖然份量多但我絕對可以每次全清。.除左沙律,特色卷物都係黎古今二必點項目,卷物目測有超過三十多種選擇,有生有熟版本,總會搵到幾款合適。今次隨意點左三款特色卷物:蜘蛛、煙花同金龍卷。大大盤擺盤好靚,小卷每款成八件,份量不少。.蜘蛛 💲88⭐️3.8/5蜘蛛係炸軟殼蟹、青瓜、牛油果、蟹柳配搭。蜘蛛既炸軟殼蟹係主角,傳統圓卷型,炸軟殼蟹同牛油果基本
柚想蝦你 💲78
⭐️3.7/5
蜘蛛 💲88
⭐️3.8/5
蜘蛛係炸軟殼蟹、青瓜、牛油果、蟹柳配搭。蜘蛛既炸軟殼蟹係主角,傳統圓卷型,炸軟殼蟹同牛油果基本上係爆餡姿態出現👍🏻。
煙花 💲95
⭐️4/5
煙花係配辣味三文魚、辣味吞拿魚、脆脆。叫卷物或者沙津我通常都會揀有脆脆既版本,其實即係薯片脆脆,貪佢口感好。卷物係吞拿魚蓉配三文魚小卷,加埋醬汁好醒胃。
金龍卷 💲88
⭐️4.2/5
今晚三款我最鍾意呢款三文魚、炸蝦、芝士卷物。面鋪三文魚刺身加少少沙津醬點綴,入面係經典既炸蝦卷再配埋芝士。其實我幾鍾意有芝士既壽司,雖然係非傳統港式創意版本,但好食就夠。
雜錦天婦羅 💲88
⭐️3.8/5
怕淨食壽司卷物會單調,係串燒同天婦羅之間選擇左天婦羅。唔知係唔係每次都係相同款式,今日既雜錦天婦羅係有海老、迷你甜薯同秋葵蝦肉。特別欣賞迷你甜薯,外脆內軟甜甜的紫薯出奇的夾,會再Encore。
總結:坊間能夠食到同類花款多又好食既日式創意料理店不多,呢間堂食外帶佳宜,已經係多次encore系列。