2021-12-13
講起飲茶最近都好耐冇飲過茶啦 對上一次仲係去海天酒家 不過佢都出左好多新品 令一成不變嘅我地即刻有心試下!今次著重淨係推薦下佢嘅新品 以前食開嘅都同大家介紹過就唔一一講啦😛*中點週末💰30.8*大點週末💰35.8🥐抹茶芋蓉酥餅💰中點出面係好濃烈嘅抹茶綠 仲連埋好香口嘅白芝麻一齊煎!出面口感好脆 皮都好薄 咬開之後係軟淋淋熱辣辣嘅芋泥 雙重口感很不錯!🍠芝士拔絲紅薯卷💰中點呢個好遲先來 扎眼睇會以為係炸鮮奶 但係其實好粗好大一條!咬開會係紮實嘅紅薯泥配上稍鹹嘅芝士 唔係最流心個種 會有小小固體嘅感覺 整體來講味道未算出彩 唔太建議特別嘗試🍞黑金流沙奶皇包💰大點雖然呢個係我飲茶必嗌 但係今次嘅包身特別大!咬落都係即刻爆漿 但係同以前唔同嘅係今次嘅包身比較冇咬麵包嘅口感 而係多左粉狀嘅黑芝麻口感 不過都算一種新奇口感 鍾意黑芝麻嘅要試下喔😙🥞香煎御品蛋黃糕💰中點原本以為係幾高級 原來係普普通通嘅煎蛋糕 口感都算紮實 蛋香味都ok 唔算特別推薦行列入面😛有時去飲茶除左食開個D 我都鍾意試下新野 尤其本人嗜甜 特別鍾意嘗試唔同嘅甜品呢 唔知大家飲茶必嗌係乜嘢呢!📌 海天花園酒家 (荃灣)荃灣大河
*中點週末💰30.8
*大點週末💰35.8
🥐抹茶芋蓉酥餅
🍠芝士拔絲紅薯卷
🍞黑金流沙奶皇包
💰大點
🥞香煎御品蛋黃糕
💰中點
📌 海天花園酒家 (荃灣)
荃灣大河道100號海之戀商場1樓1015-7號舖