⸜ HIKARI ⸝‍上次食酸菜魚嘅時候,喺附近行咗個圈見到呢間有兩層高嘅Cafe就book mark咗今個星期一得閒就即刻沖去食!≣≣≣≣≣✿≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣#荃灣食好西≣≣≣≣≣✿≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣♥鋪頭一望入去就係2層高嘅cafe樓底好高令人感覺好舒服🥰我哋今次叫左dinner set~ ( $398 )有2個main + 一個side dish + 任何兩杯價值$42的飲品(可補差價轉其他飲品)而且跟餐惠顧甜品可以減$20)~≣≣≣≣≣✿≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣- ̗̀ 𝐒𝐨𝐮𝐬 𝐯𝐢𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐠𝐮𝐬 𝐭𝐨𝐩 𝐛𝐥𝐚𝐝𝐞 𝐣𝐚𝐦𝐛𝐚𝐥𝐚𝐲𝐚 ̖́-慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯一上枱淨係望到好粉嫩嘅牛板腱😍足料厚切 一咬就斷開 肉質好軟肉香十足 而且好簡單地用鹽調味已經帶出牛香而新奧爾良飯都好有驚喜質地有啲似Risotto 醬汁好香香料味加左蘆筍爽脆清甜嘅味道為新奧爾良飯再添加左口感同牛肉十分之夾 份量都好多!😍- ̗̀ 𝐂𝐡𝐨𝐫𝐢𝐳𝐨 & 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐩𝐮𝐬 𝐥𝐢𝐧𝐠𝐮𝐢𝐧𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐠𝐚𝐫
⸜ HIKARI ⸝‍
上次食酸菜魚嘅時候,喺附近行咗個圈
見到呢間有兩層高嘅Cafe就book mark咗
今個星期一得閒就即刻沖去食!
#荃灣食好西
♥鋪頭一望入去就係2層高嘅cafe
樓底好高令人感覺好舒服🥰
我哋今次叫左dinner set~ ( $398 )
而且跟餐惠顧甜品可以減$20)~

一上枱淨係望到好粉嫩嘅牛板腱😍
足料厚切 一咬就斷開 肉質好軟
肉香十足 而且好簡單地用鹽調味已經帶出牛香
而新奧爾良飯都好有驚喜
質地有啲似Risotto 醬汁好香香料味
加左蘆筍爽脆清甜嘅味道為新奧爾良飯再添加左口感
同牛肉十分之夾 份量都好多!😍

蒜香西班牙風腸八爪魚扁意粉

- ̗̀ 𝐂𝐡𝐨𝐫𝐢𝐳𝐨 & 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐩𝐮𝐬 𝐥𝐢𝐧𝐠𝐮𝐢𝐧𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐠𝐚𝐫𝐢𝐥𝐜 𝐨𝐥𝐢𝐯𝐞 𝐨𝐢𝐥 ‪ ̖́-
份量很多!
面頭加左少少蔥同紅椒粉做調味同裝飾
蒜香味好重 足料嘅八爪魚
西班牙風腸好有咸香味
扁意粉煮得岩岩好 好彈牙
而且加左蘑菇多左一層口感
好香口成件事好夾

自家制煙燻豬柳沙律配蜜桃油醋汁

- ̗̀ 𝐇𝐨𝐦𝐞𝐦𝐚𝐝𝐞 𝐬𝐦𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐩𝐨𝐫𝐤-𝐥𝐨𝐢𝐧 𝐬𝐚𝐥𝐚𝐝 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐩𝐞𝐚𝐜𝐡 𝐨𝐥𝐢𝐯𝐞 𝐨𝐢𝐥 𝐝𝐫𝐞𝐬𝐬𝐢𝐧𝐠‪ ‪ ̖́-
煙燻豬柳好厚好粉嫩
同牛板腱一樣無用過多嘅調味就已經帶到肉香味
落左蜜桃油醋汁沙律酸酸甜甜
加左啲提子乾 洋蔥條 沙律菜好新鮮
整體嘅口感好好 而且好開胃

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨:
丸久小山園抹茶鮮奶

- ̗̀ 𝐌𝐚𝐫𝐮𝐤𝐲𝐮 𝐤𝐨𝐲𝐚𝐦𝐚𝐞𝐧 𝐦𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞 ‪ ̖́- $47
丸久小山園抹茶鮮奶
拉花圖案好靚,而且抹茶鮮奶好香
好適合打卡 tea time chill下

- ̗̀ 𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 ‪ ̖́- $55
伯爵茶包唔係平時嗰隻 茶香味十足
店員有禮貌 店位置好方便
而且食物同飲品質素都好高
見到佢門口有塊板寫左星期一至五有啲咩優惠🥰

如果下次有得坐樓上就好啦🥰

HIKARI (荃灣)
荃灣大壩街21號地舖

#hkfoodie #homehong
#foodie #HKfood #hkfoodshare #hkrestaurant
#hkcafe #cafe #cafehopping #香港 #香港好西 #香港好去處 #香港美食 #荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介#假日好去處

• 慢煮美國安格斯牛板腱新奥爾良飯