2018-06-15 660 瀏覽
收工坐順風車去西灣河,當然去太安樓搵食,呢間牛雜一直想試,去到都要排隊,無座位,只係做了立食嘅面壁位,店內大部分地方都係開放式廚房,睇住兩個姨姨店員好落力切食物包裝!到我時叫了牛雜再加份豬腸,姨姨問我要乜醬(甜/辣/芥辣)同埋要不要柚皮(每次去啲小食店都有壓力,怕自己唔識店家嘅規矩)講好晒睇住一個姨姨切好晒,另一個包裝!牛雜(中/$40)加豬腸($7)回家途中巴士中,陣牛雜香味好烈,喜歡叫香,不喜歡叫臭,在地下不小心吹跌過落地!發泡膠碗都無漏汁(超出預期)我不要柚皮,同肥髀分享,我同佢都好喜歡食腸,陣牙肥美又無壓味(兩個人所以要加多一份腸)牛腩入味淋身,纖維唔粗無痴牙,豬皮爽口索汁,蘿蔔入味微爽無渣,豬肺淋身索汁,牛膀沙沙的口感我一般!牛氣管爽口彈牙!湯底濃香惹味,黃芥辣吊出鮮味!所有內臟都無壓味!處理得幾好!店員姨姨爽手有禮!加分!(草根嘅食店,有禮會驚喜啲,因為無加服務費)如果姨姨用大鐵剪會更有風味😆✂️✂️✂️
收工坐順風車去西灣河,當然去太安樓搵食,呢間牛雜一直想試,
牛雜(中)
牛膀
牛氣管

如果姨姨用大鐵剪會更有風味😆✂️✂️✂️
2018-06-12
5 分鐘 (外賣自取)
牛雜(中)
豬皮