係荔枝角出哂名的台灣餐廳 《黑布小巷》@hakpo_alley ,皆因出名足料大份又經濟,每次來到都要排一陣隊,特別係午市時候,經常吸引附近的番工的人仕來用餐🔮麻辣鬼椒雞腿蛋芝士吐司好食嘅嘢真係要講3次:好食!好食!好食!招牌芝士蛋吐司系列,絕對係店家的鎮店之寶呀~雙層瀑布芝士和半熟流心蛋,再加一塊厚厚的雞腿扒,淨睇個賣相都已經流哂口水!大大份勁厚身,一啖入口,真係會有爆醬的效果, 慢煮雞腿扒相當嫩滑,而且口感味道很有層次,芝士汁,蛋汁,辣粉,沙律醬汁,雞肉汁,一同衝擊我的味蕾,再配以輕烘的吐司,真係超級好食呀!目測差唔多枱枱都有叫,就知道有幾受歡迎啦~🔮花枝丸配淮鹽外酥內軟大大粒,煙韌彈牙,入面可見頗多一粒粒的花枝,蘸少少淮鹽來食,更加鮮甜惹味呀~🔮蕃茄紅燒台式牛肉麵另一店家誠意之作,已大量的新鮮蕃茄蓉,紅蘿蔔,牛肉湯得熬成湯底,使其濃稠綿密,鮮茄味濃而帶清甜,麵條煙韌又掛汁,最正係個牛肋條,炆煮至入味軟腍,火喉到位又剛好保留肋位的爽彈口感,仲要份量十足,大大碗,絕對是水準之作呀~🔮黑糖紅棗薑三色圓台灣手工圓子,有芋圓,地瓜圓,紫薯圓,煙韌又有嚼口,個黑糖紅棗真薑,真係好夠薑~薑味濃

🔮麻辣鬼椒雞腿蛋芝士吐司

🔮花枝丸配淮鹽

🔮蕃茄紅燒台式牛肉麵

🔮黑糖紅棗薑三色圓
台灣手工圓子,有芋圓,地瓜圓,紫薯圓,煙韌又有嚼口,個黑糖紅棗真薑,真係好夠薑~薑味濃裂黑糖清甜,飲落都覺得好補呀~

🔮桂花雪莉羅漢果茶 / 桂花烏龍茶
飯後再來個自家製涼茶系列,真材實料,絕無添加,每天煲製,清潤下火呀~
黑糖紅棗薑三色圓
花枝丸配淮鹽