2023-03-18 20 瀏覽
喺荔枝角,朋友介紹一間平民價錢,但好有日本質素嘅日本料理餐廳,位於長沙灣廣場入面,鋪面裝飾同日本料理餐廳,亦有一樣嘅味道。入到去擺設優美,然後睇下D餐牌,有好多日本特色小食,非一般香港日本料理舖頭食到,而且仲有特別嘅雞尾酒,係由調酒師傅職場調製,跟住佢教咗一啲雞尾酒加入 wasabi, 真係第一次飲,味道令人難忘。之後我點左一個炸雞皮薯片,喺日本來講炸雞皮送洒係絕配,而呢間店舖嘅炸雞皮係用雞上髀嘅皮炸出來,十分脆口,又有雞嘅味道,用來送酒真係一流。我仲試咗碟木魚,依個木魚肉質十分之新鮮,色澤鮮紅色,配埋特製汁,食落真係口感一流,味道令人難忘。我試咗一個腐乳嘅串燒肉,腐乳加燒肉,好似係中日合璧嘅一個小食,比一般嘅串燒真係好食好多,值得一試。另外仲有個招牌炒飯,係舖頭特製嘅用豬油糕加豬油皮炒出嚟,個口感真係十分之好,乾爽得來又易入口,又唔會太鹹,十分之有豬肉味,鍾意食炒飯嘅朋友一定要試一試!