2024-10-13
睇到IG有好多人介紹呢間新開嘅茶餐廳《老荔冰室》,就同屋企人嚟呢度食好西。本身10分期待呢度嘅嘢食,點知簡直可以話係世紀大劣食,係我成世人入面食過最難食嘅嘢,服務態度非常差劣,價格昂貴,與食物質素不符正比,試過一次,絕對冇下次,寧願去食預製飯嘅牛奶冰室都唔會再食佢,就算餓死都唔會再食佢!我們兩個人一人嗌咗一個餐,價格是$129,如果食物質素好的話其實唔算貴,但係呢度嘅嘢非常難食,簡直可以話係劣中之劣,大家千祈唔好嚟食!先講講服務態度,呢間店嘅店員服務態度10分差劣,我哋入座嘅時候,我有一個細型嘅行李箱,有一個男職員十分大聲地叫我將個行李箱放喺另外一度,當時聽到佢嘅態度10分唔好,好似好唔情願俾我帶個篋入嚟咁。咁跟住我哋想落單嘅時候,我們枱面是沒有QR code的,我哋猛咁喺度叫職員,但係佢哋都視若無睹,明明見到我哋,又冇其他嘢做,但係都唔理我哋,直到我哋等咗幾分鐘先有一個女職員,遞個QR code過嚟俾我哋自己落單。呢個係沙嗲牛肉煎雙蛋飯,餐牌寫住「正」字的,索價$60 ,但係非常難食。第一,啲飯非常之硬,話唔定係預製飯。第二,啲沙嗲牛肉超級無敵鹹,淨係食到鹹味同黑椒味。第三,沙嗲牛肉
呢個係焗芝士麻麻哋豬扒飯,索價$63 ,冇錯,佢餐牌度真係寫麻麻哋豬扒的,但係恕我直言,呢個飯係劣質。焗芝士味道是不錯的,炒飯底都挺好的,但係呢個飯嘅黑椒汁,非常之鹹,令到成個飯都好鹹,同埋淨係食到黑椒味,另外嗰個豬扒亦都好重調味,懷疑係遮蓋豬扒嘅唔新鮮。不過呢個飯都算算係好過沙嗲牛肉雙蛋飯嘅。
跟住呢杯就係凍檸茶,跟餐加$3的,我已經嗌咗少甜,但係都係超甜,好似飲緊糖漿咁,完全冇茶味同檸檬味。跟住嗰啲冰唔知發生咩事,好碎好似沙冰咁,如果唔用飲管飲會飲晒啲冰落肚,總之就係飲緊杯勁難飲嘅糖漿,連維他檸檬茶都好飲過呢杯嘢,簡直可以形容為我人生中飲過最難飲的檸檬茶。
總括嚟講,呢間嘢絕對是超級劣食,服務態度又差,環境又狹窄,價格又昂貴,食物更為非常劣,這樣的價錢,這樣的質素,真係當我水魚!難怪現在啲人都北上消費,就係因為呢啲black shop。
希望大家可以幫手訂閱下我嘅YouTube 頻道,我嘅頻道10分多元化,有唔同嘅影片可以觀看:https://youtube.com/@jansen-au?si=wyZT0q98EU_3Qlg7