莆田 Putien📍元朗元龍街9號形點一期2樓2040號舖好一陣子無幫襯莆田啦,趁住莆田海蠣節,帶埋最愛食莆田嘅老爸一齊嚐鮮!今次嚟到,發現「每月新滋味」嘅三款菜式,當然都要襯熱鬧叫返一道半道菜啦! 💰$128辣子鮮海蠣 🌶️ 🦪雖然每次海蠣節都有推出孖寶價優惠,等令客可以一次過食兩道海蠣菜式,但今次我想留返個肚食「每月新滋味」嘅新品,所以只揀選咗最吸引、最惹味嘅辣子鮮海蠣試試。精選級海蠣果然有返咁上下份量,隻隻都漲卜卜,口感鮮嫩,以燜、炒等方式烹調最適合不過。炸過嘅海蠣呈金黃色,炒入紅彤彤嘅乾辣椒,加埋鮮胡椒,入口微麻微辣,食得相當過癮! 💰$78/份熟醉賴尿蝦 🦐本月新品醉賴尿蝦,將熟賴尿蝦泡浸入於酒內,蝦肉彈牙,酒味香醇,熟食始終比較安心,好值得一試。 💰$98芋泥香酥鴨 🦆 我鍾愛嘅芋香鴨依舊好食,滷鴨肉同濃厚嘅芋泥好夾,炸至金香酥脆,鹹鹹香香,一食真係停唔到口。 💰$88鹹香黃花魚 🐟鹹香酥脆嘅黃花魚,外皮鹹香酥脆,魚肉幼嫩鮮美,當餐前小吃食,都咪話唔滋味。 💰$78家燒海帶苗 🌱首次點以雞湯浸煮嘅海帶苗,口感細嫩順滑,簡單一道菜蔬甚有家的感覺,令人份外溫暖。 💰$118/例牌
莆田 Putien

💰$78
家燒海帶苗 🌱

💰$118/例牌
包菜飯 🥬🍚
多年前食過嘅包菜飯,今時今日已經無再用鐵鍋上菜,而係用瓦煲現燜上檯。以燜飯放式製作,加入包菜、花生、蝦米、滷肉、蟶乾、瑤柱等,香氣四溢。例牌飯量仍然大大份,有2-3人份量,性價比好高!
  • 芋香鴨
  • 前菜