2018-12-21
平時去莆田食晚飯覺得佢定價都有啲小貴,不過佢一出啲一人餐時真係非常抵食!佢嘅午市一人前莆田頭等餐只要$68就又有湯、又有3個前菜,仲有一個主食,最正係佢仲免收茶芥加一,既豐富多選擇性價比又高🤩🍵首先有每天指定款式嘅莆田地道湯品,星期四嘅款係大白菜燉軟豆腐湯~ 湯入面又有蝦肉又有大白菜,而且又夠清同埋新鮮熱辣,味道唔錯~🍢每人可以喺6款小菜入面揀3款,我地除咗冰浸涼瓜之外,都有叫到~滷水嫩豆腐:豆腐夠入味蝦苗拌頭水紫菜:酸酸地幾開胃~ 喺幾款張菜入面小編最鍾意食呢款鹽焗豬肝:豬肝唔算好入味,同埋偏硬身,所以覺得一般家常燜荀乾:味道一般水晶豬蹄凍:好似啫喱咁,幾彈牙🍲主食方面共有7款,我地一共試咗4款~興化炒米粉:米粉好幼細,十分足料有蝦肉、蜆肉等,配埋莆田嘅秘製辣醬10分夾又夠晒惹味包菜飯:係一個有啲肥豬肉有啲菜嘅醬油飯,都好食嘅不過唔係會令人好回味嗰種漁民紫菜燜飯:似係用珍珠米,但又唔會煮到太淋,仲做到粒粒分明媽祖麵線:唔知係咪製作程序有啲咩特別,等到食晒所有嘢先嚟🙄 作為湯麵佢索咗湯得嚟又唔會太淋,味道口感都唔錯~🌻套餐仲包埋菊花茶,唔好諗住佢只係好似普通茶樓是但開壺茶比你,哩度嘅菊
鹽焗豬肝:豬肝唔算好入味,同埋偏硬身,所以覺得一般
家常燜荀乾:味道一般
水晶豬蹄凍:好似啫喱咁,幾彈牙
🍲主食方面共有7款,我地一共試咗4款~
🌻套餐仲包埋菊花茶,唔好諗住佢只係好似普通茶樓是但開壺茶比你,哩度嘅菊花茶好好飲,帶有陣陣清香嘅茶味,令唔多鍾意飲嘢嘅小編都隊咗唔少杯~
總括而言,夾啱時間真係要去莆田食吓佢哩啲咁抵嘅一人餐,除咗午市有set,下午茶set都又有小食又有甜品,成個餐都好完滿,真係要去食吓~