返工前見有多 D 時間剩,就同女朋友黎左呢間餐廳食 Lunch,其實之前都想食下架啦,因為比佢掛係玻璃上既一大幅老虎狗相吸引,因自己都有養老虎狗!首先講一講裝修先,間餐廳整體都幾靚,無論台同椅子,D 飾物,同台墊都好襯!黎到最重要既一環就係食物啦,我地兩個人叫左兩個 lunch set:頭盤有 Mixed green salad,湯,同烘麵包個salad D 菜都尚算新鮮既,但個 dressing 就淡而無味!至於個湯就係一般既羅宋湯,味道都係淡,個湯入面既料唔少,但我並未係個湯既味上面發現出黎!而個烘麥皮合桃麵包就好食D,脆脆地帶有微香既麥味,伴湯黎食確不錯!!但整體黎講只有個包好食,會唔會有點兒那個呢??主菜我地分別點左 Braised short rib with mushroom and tomato sauce 及 Penne with salmon in cream sauce首先前者係一個燉煮小牛骨配鮮茄蘑菇汁,再加上一D伴菜如薯仔、蓮藕同翠肉瓜!小牛骨好林,好似食緊杭腩咁,牛味不太突出!同汁唔會太酸,味道都可以,但我找唔到及感覺唔到有蘑菇味,整體兩者配合都係夾既!至於

頭盤有 Mixed green salad,湯,同烘麵包

同汁唔會太酸,味道都可以,但我找唔到及感覺唔到有蘑菇味,整體兩者配合都係夾既!至於 D 伴菜就可以講可有可無,因為係無咩味既,個薯仔唔香,個皮唔脆,我自己去 city super 買既荷蘭薯仔要比它好食上多倍!D 蓮藕同翠肉瓜係無咩味既,雖然唔會煮到過林,但真係 sorry!!!
後者既三文魚忌廉汁長通粉,唉……完全係可以講唔好食!首先講下個長通粉林,唔夠彈牙!入要既洋蔥太林,三文魚幾腥下喎老友,係咪有 D 唔新鮮呢?個汁唔夠味至於我仲食道粒粒 salt 係入面,最後要加 pepper 唔該!!!!

甜品就係同其他食家所講既一樣,就係朱古力碎咖啡 mousse 配「時令」水果粒!!!咖啡 mousse 唔夠軟滑,味道可以,上面既朱古力碎無做到畫龍點晴既作用!至於果 D 「時令」水果粒有火龍果、奇異果同士多啤梨,上面淋上一D 汁,唔知係果汁酸定水果唔太時令呢,總之就係酸啦,其實唔係應該個汁應要同D 水果平衡架咩,水果酸,個汁應該甜番少少!

最後一杯 coffee 作總結!!!!

其實係叫個 lunch set 之前都想叫溫泉蛋配黑松露,但女朋友叫我都係試完個 set 先再作打算啦!Lunch 食完啦,但並無再 order 個溫泉蛋配黑松露,莫非真係要散叫先會好食 D????

我自己覺得個 lunch 都算便宜,兩個人才 HK$17x ,但食物確是不太好食!係咪八十幾蚊就買唔到好 D 既食材,如果係既話,我寧願你貴D 啦!!!
Mixed green salad,soup n bread
Braised Short Ribs
Salmon Penne