2023-01-20
同阿媽去元朗辦完年貨,回程去元朗西鐵途中經過間好吸引嘅餐廳於是決定放阿媽一晚假🤣。職員友善有禮貌,有主動幫阿媽安置行李係椅下嘅置物籃,見我哋落單好似有困難主動過嚟介紹菜式。入座時差唔多七點食客唔算多,點知落完單啲人就陸陸續續咁嚟好快就滿座,如果再遲少少應該都冇位,下次嚟之前會book定枱先。見到餐牌有啤酒脆醬洋蔥圈就好想食,可惜阿媽話熱氣唔俾食🥹我決定咗遲啲約朋友嚟食兼飲返兩杯😁結果係阿媽咦咦哦哦嘅情況下飲品點咗水果茶,主菜就點左煙燻茭白筍紫蘇檸檬焗鱸魚柳+慢煮巴馬火腿黑松露野菌釀雞卷(菜式名都好長😅)水果茶水果茶有蘋果、山楂、洛神花成份,飲落微酸味道敢然,水果茶開胃消滯,健康之選阿媽梗係好中意啦。南瓜忌廉湯廚師將南瓜忌廉湯處理得好好,入口感覺唔到有南瓜纖維,整體口感滑溜,南瓜味濃郁。法式蒜蓉包蒜蓉包香脆,蒜香味適中,好食。煙燻茭白筍紫蘇檸檬焗鱸魚柳呢道菜式好有派頭,上菜時有個「金鐘罩」罩住啲用作煙燻嘅煙,打開「金鐘罩」啲煙散出嚟果下好好玩,喜歡打卡嘅朋友應該會好興奮。兩大舊魚柳下面鋪咗啲薯蓉,整體份量算大,如果多啲茭白筍我會更開心,因為阿媽食曬兩舊我食唔到😅。魚柳嘅皮焗得香脆,食到最
水果茶
南瓜忌廉湯
法式蒜蓉包
蒜蓉包香脆,蒜香味適中,好食。
煙燻茭白筍紫蘇檸檬焗鱸魚柳
兩大舊魚柳下面鋪咗啲薯蓉,整體份量算大,如果多啲茭白筍我會更開心,因為阿媽食曬兩舊我食唔到😅。魚柳嘅皮焗得香脆,食到最後凍咗都仲係脆嘅,魚肉保持嫩滑,成舊魚都唔腥,好想請教下廚師點整個魚😆
慢煮巴馬火腿黑松露野菌釀雞卷
雞卷外表樸實唔花巧,切開雞卷先發現係功夫心機菜,雞皮完好地將雞肉包裏,雞肉之間夾住火腿野菌同醬汁。雞皮咬落脆脆地但唔乾,雞肉嫩滑多汁,阿媽都讚。味道方面雞肉本身好夠味,我覺得唔點醬汁都冇問題,啖啖肉嘅雞卷食肉獸一定好中意。
查看之前的留言 ()