2017-11-11
萬聖節夜與朋友聚餐,朋友在網上見到這餐廳有特別宣傳優惠剛好係優惠的last day...,我們幾位朋友也點了來試。朋友選擇咗環境開揚的室外,這位於海防道入面其中一棟大廈的4樓,仍然能夠和對面生長了多年樹木綠油油的樹葉非常接近,好似進入了城市綠洲咁,感覺舒適的,輕鬆的。由於未人齊又想吃點小食,於是朋友先點了個小食拼盤(沒有相不過食咗)有細心剪開單支骨雞翼好方便食、炸魚餅、炸蝦餅、炸春味道唔錯。點菜方面呢!或者可能我們要點的菜式都用受歡迎呢!點幾款都沒有!這個就是生蝦了!蝦肉始終係急凍貨解凍的,唔覺蝦味,倚靠泰式醬汁比味,味道唔算突出,蝦肉也不過不失。燒🐷頸肉,肥肥的爽爽的,好快食晒。一老一嫩椰青(當然店家未開都唔知係老係嫩啦!),點解咁講,因為我地都會手痕痕用匙羹產產椰肉出來食的,可是當中一個……其實可以起肉煲湯了!本來想點牛舌串燒的……沒有,咁就要了豬肉和牛肉串燒了!沙爹醬味普通。本來點燒 盲糟……又沒有,就改了烏頭。炒金邊炒,味道酸甜的,雪蝦沒有味道,粉比較淋容易碎雜菜煲,比較多款蔬菜集中於一煲。咖哩!本來想點的款又沒有,又轉咗做行貨鴨胸肉,咖哩味都似李x記咖哩沒有再自己調過味咁!配
燒🐷頸肉,肥肥的爽爽的,好快食晒。
本來點燒 盲糟……又沒有,就改了烏頭。
炒金邊炒,味道酸甜的,雪蝦沒有味道,粉比較淋容易碎
雜菜煲,比較多款蔬菜集中於一煲。
咖哩!本來想點的款又沒有,又轉咗做行貨鴨胸肉,咖哩味都似李x記咖哩沒有再自己調過味咁!配咖哩伴上的薄餅!沒有驚喜,一片好普通的薄餅~點醬仍覺得唔好味,或用酥餅會好味點!
咸肉炒芥蘭,咸肉皮有點硬。
朋友點的草莓沙冰味道可以啦!朋友本想點芒果沙冰的又沒有。
話說甜品係廚師每日新鮮製造的,甜品腔的我,吃過甜品才滿足呢!千層味道唔算濃,椰汁西米味道清新的,兩款也唔錯的。
今晚的飯局,我很少遇上點菜問題的,點多款也沒有!或者要轉吓做(電子menu),咁如果沒有貨或售完的款式可以隱藏,以免顧客點來點去都未點完。