2020-03-26
#What The Food 最大嘅特色係喺街市旁邊食西班牙菜,以黃興桂嘅用語,就係 “蔗渣嘅價錢,燒鵝嘅味道”。據店主喺一篇訪問入面解釋,西班牙嘅 Tapas bar 好多時都係開喺街市入面,等人放工之後可以食少少嘢,飲返杯,貫徹慢活嘅生活,所以希望將呢種文化帶入香港。小店主要提供 tapas,主菜同甜品,嗰日我哋先嚟一客雜錦西班牙牛奶波波(croquettes),有菠菜同蘑菇兩種口味,波波外皮熱辣辣脆卜卜,入面就充滿奶香,我較為鍾意味道偏濃嘅蘑菇波波,食落有啲似炸蘑菇湯球,好有趣。主菜方面,我哋揀咗西班牙黑毛豬雞肉燴飯(半份)同埋西班牙紅花汁蜆肉意粉,兩者嘅汁底類近,都係較稀嘅濃味湯底,配埋其他食材,味道豐富但又唔會太 heavy,就係喪食連汁都飲埋都唔會有好肥膩嘅感覺,超正👍。食完主菜,店主就開始製作我哋個甜品:特長西班牙油炸鬼(churro),睇住阿妹將條油炸鬼慢慢炸熟,攞上嚟,放喺裝滿紅莓糖嘅盆上面碌嚟碌去,之後再淋上朱古力醬,成個過程充滿藝術感。咬一口,紅莓糖同朱古力嘅味道固然突出,但係竟然蓋唔住油炸鬼入面嘅香濃蛋白味,非常好食。結果喺一路咬一路跌糖嘅狼狽情況之下,條油炸鬼
食完主菜,店主就開始製作我哋個甜品:特長西班牙油炸鬼(churro),睇住阿妹將條油炸鬼慢慢炸熟,攞上嚟,放喺裝滿紅莓糖嘅盆上面碌嚟碌去,之後再淋上朱古力醬,成個過程充滿藝術感。咬一口,紅莓糖同朱古力嘅味道固然突出,但係竟然蓋唔住油炸鬼入面嘅香濃蛋白味,非常好食。結果喺一路咬一路跌糖嘅狼狽情況之下,條油炸鬼就畀我哋秒殺咗😂。
整體嚟講,呢餐食得我非常滿意。埋完單,阿妹問我哋嘢食啱唔啱口味,仲細心解釋畀我聽西班牙蛋餅同意大利蛋餅嘅分別,搞到我有一刻以為自己身處高級餐廳剛食完 fine dining😆。由於實在有太多嘢未試,疫情緩和後一定會嚟多次幫襯。