2024-11-28
依間店我返大陸有時都會飲,不過見佢開咗嚟銅鑼灣鬧市,咁就唔使專登返大陸飲啦!唔係個個都鍾意薄荷朱古力,但係我見到酸奶呢個餐牌之後就比佢嘅薄荷朱古力乳酪奶昔吸引咗!一講起乳酪奶昔,平時都係啲水果味,但呢杯真係幾驚喜!首先一定要讚下佢個外表,淺綠色嘅薄荷乳酪,加埋杯面同杯底嘅滿滿朱古力碎,底層我仲加咗雪糯糍粑!口感帶住淡淡嘅薄荷香,完全冇一般乳酪嘅酸味。薄荷味清新提神,但又唔會好似啲牙膏咁嘅假薄荷味,而係好天然嘅感覺。最特別係佢嘅口感,幼滑得嚟又有啲微微嘅乳酪香~最底層嘅雪糯糍粑簡直就係令我對呢杯嘢飲更加加分!平時都好鍾意飲手調飲品,又會加珍珠或者煙煙韌韌嘅嘢,而呢個雪糯糍粑佢嘅煙煙韌韌加埋落乳酪奶昔度係非常之配搭!口感超like!每飲一啖都會飲到杯面同杯底啲朱古力碎!雖然價錢唔算特別平($47/杯),但份量係夠飽肚,可能加咗乳酪入去~如果你鐘意薄荷朱古力味,又想飲啲清新嘅嘢,呢杯真係好值得試!
一講起乳酪奶昔,平時都係啲水果味,但呢杯真係幾驚喜!
每飲一啖都會飲到杯面同杯底啲朱古力碎!