2023-11-06
今日特意到藍屋影相參觀,行上少少見到有間日本風格既小店叫「職人食事」幾令,招牌有條燈裝飾,有個大大塊既猫布幕,而日式餐單亦吸引左我入去。入面有少少深宵食堂個類風格。店舖比較細,只有兩張二人枱,但過程見到都好多人買外賣。牆上兩幅畫都好得意,令人有身在日本巷仔宵夜既感覺。晚餐:三文魚帶子 & 三文魚蝦刺身丼 (送味噌湯)兩個刺身丼都包括左蟹柳同玉子,即係四款菜式,三文魚刺身係厚切,食落好有口感。帶子同蝦都係食到好新鮮既感覺,凍刺身點少少醬油配日本飯食,正~壽司拼盤(10件):餐廳定左壽司款式--三文魚、吞拿魚、甜蝦、鰻魚、北寄貝、蟹柳同蟹子。所有餐廳既菜式都係即叫即做,樣樣都整的好有心思。 我最鍾意係吞拿魚,紋理分明又無筋。小食:煎牛扒、三文魚鮫、三文魚鰭、燒茄子小食水準好高,特別係三文魚鮫&鰭煎至魚皮非常香脆,魚肉入口即溶及帶有濃香魚油。想有置身深宵食堂既感覺,你都快D嚟「職人食事」享用小店既高質日本菜啦~
晚餐:三文魚帶子 & 三文魚蝦刺身丼 (送味噌湯)
小食:煎牛扒、三文魚鮫、三文魚鰭、燒茄子